Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drakar på grönbete

På lördag återvänder drakarna till Stenstan. Men först måste de fräschas upp. Tilltufsade öron renoveras och de får en rejäl schamponering.

AnnonsDet råder bråda dagar för de ansvariga bakom drakparaden. Statyerna ska tvättas och i vissa fall renoveras och bättras på med färg och pensel.
På annat håll läggs samtidigt sista handen vid åtta nya drakar.
De blir nog häftiga. En har man till exempel kapat fötterna av för att kunna resa den upp, säger Lisa Renander, som inte hunnit se det färdiga resultatet själv.
Det var hon och Julia Hamrin som för två år sedan kom på idén med drakstatyerna. De driver verksamheten som ett företag, vid sidan av sina högskolestudier.

Sponsorer avgör
Varje drake har en sponsor, och det är de sponsrande företagen som avgör om statyn ska ut på stan ytterligare ett år. Det får de nämligen betala för.
Vad gäller nya drakar tillkommer dessutom betalningen till konstnären.
Totalt ska 25 drakstatyer pryda stan i sommar.
På lördag får de komma ut. Eftersom det även är motorcykelns dag får några drakar åka mc-kortege, medan de övriga samlas runt Vängåvan.
Diverse festliga kringaktiviteter riktar sig till barn. Och liksom tidigare år är det fritt fram för dem att sitta på sagodjuren.
Det är det som är meningen, säger Lisa Renander.

Mer läsning

Annons