Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drakborgen fick nedslag vid miljöinspektion – "Det såg väldigt stökigt ut"

Gammal frityrolja, skräp och dålig städning av köket.
Leklandet Drakborgen brister i sin livsmedelshantering.
– Det var bland annat konservburkar som de inte hunnit bära ut, det såg väldigt stökigt ut, säger miljöinspektör Yvonne Sellstedt.

Annons

När miljökontoret den 9 februari gjorde ett oanmält besök på leklandet Drakborgen i Birsta upptäcktes ett flertal brister. Bland annat var frityroljan gammal.

Miljöinspektör Yvonne Sellstedt berättar att det finns ett sätt att mäta oljans kvalitetsgrad på, där 24 procent innebär att oljan är dålig och måste bytas. Drakborgens olja låg vid kontrollen på 59 procent.

– Det innebär inte några hälsorisker, men någonstans blir det smakförändringar. De hade inte slängt bort oljan när de borde, säger Yvonne Sellstedt.

Köket på Drakborgen var stökigt och det var "fett och smutsigt på ytor och redskap", skriver miljökontoret i sitt inspektionsprotokoll.

– De har så stort kök så det finns plats att det står framme saker, men det är bättre att ordna förråd så man kan ha rena arbetsytor. Ibland ser man att städnivån börjar glida, och då är det viktigt för oss att styra upp det, säger miljöinspektören.

Kent Nordlund är ägare av Drakborgen. Han berättar att de nyligen bytt märke på frityroljan, vilken han misstänker innehöll mycket vatten.

– Vi hade precis haft en diskussion om att den var skummig och behövde bytas, säger han.

Dagen innan miljökontoret kom gjorde Anticimex ett besök på Drakborgen.

– De gör regelbundna kontroller hos oss och vi fick godkänt på alla punkter. Sen kom de från miljökontoret dagen efter. Hon kom direkt efter lunchen och då är det alltid lite rörigt, säger han.

Drakborgen tar regelbundet ut konservburkarna i ett förråd för att senare köra till återvinningen, enligt ägaren.

– Men när hon var här stod det en säck burkar framme.

Enligt Kent Nordlund ska Drakborgen redan ha åtgärdat alla brister.

– Allt är redan tillfixat, vi kör på precis som vanligt.

Vecka 11 ska miljökontoret göra en uppföljningskontroll på Drakborgen.

Mer läsning

Annons