Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpdömd patient kan bli frisläppt

/

Länsrätten har bestämt att vården ska upphöra för en manlig patient vid rättspsyk i Sundsvall. Åklagaren tycker att det fortfarande finns ett behov av tvångsvård och har därför överklagat beslutet.

Annons
Den 54-årige mannen dömdes för dråp 1989 och har varit patient vid rättspsyk sedan dess.
Normalt får man sex till åtta års fängelse för dråp. Nu har min klient vårdats i sexton år och det är dags för honom att gå vidare som en fri man, säger 54-åringens advokat Fredrik Lindberg.
I långa perioder har 54-åringen haft permissioner och bott i sin lägenhet i Granloholm. Enligt mannens läkare har han klarat det på ett bra sätt. Chefsöverläkaren menar att det inte längre finns lagliga kriterierna för fortsatt rättspsykiatrisk vård och att mannen godtagit att övergå till öppenvårdsverksamhet. Frågan har tagits upp av klinikens risk- och utvärderingsteam i ett så kallat RUT-möte och där har det bedömts att vården kan upphöra.Tanken är att 54-åringen ska fortsätta att ta medicin och att han ska få behålla sin kontaktperson. Mannen har haft ett flertal permissioner till sitt födelseland och för några år sedan gifte han sig där och fick en son. Förhållandet slutade med skilsmässa och läkaren tycker att det faktum att mannen klarade påfrestningen av en separationen på ett bra sätt talar för att han inte längre behöver vårdas med tvång. Av vad som framgår planerar mannen att bo kvar i Sundsvall för att kunna behålla sitt kontaktnät om han övergår till öppenvård.
Men åklagaren och Socialstyrelsen har en annan åsikt. Kammaråklagare Marianne Nordström har överklagat länsrättsdomen eftersom de anser att det finns ett fortsatt behov av psykiatrisk vård. Samtidigt menar hon att permissionerna kan få fortsätta.
Fredrik Lindberg hänvisar till ett förarbete till lagändring år 2001 när det gäller permissionsregerna. Då avskaffades begreppet \"permission till vårdtidens slut\" eftersom permission bara kan beviljas i de fall där man anser att en utskrivning är aktuell inom de närmaste åren.
Frågan gäller om det finns risk för att patienten återfaller i allvarlig brottslighet. Länsrätten har gjort en riktig bedömning när man har stött sig på RUT-gruppens samlade erfarenhet och kompetens. Det här rättsfallet handlar om att man inte kan ha permission för all evighet utom i extrema undantagsfall. Lagen säger faktiskt att min klient antingen ska skrivas ut eller tas in, säger Fredrik Lindberg.

Mer läsning

Annons