Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drog ut nio tänder på tandläkarrädd sexåring

Flickan har tandläkarskräck men gick ändå med på att dra ut en tand. När hon vaknade ur narkosen var nio tänder borta. Nu har hennes föräldrar anmält Sundsvalls sjukhus till Socialstyrelsen.

Annons
Föräldrarna beskriver i anmälan hur deras lilla dotter behandlades på tandkliniken. Och det är ingen rolig läsning.
Redan som fyraåring fick flickan hål i tänderna. Trots gott bemötande ville hon inte låta sig behandlas av tandläkaren. Som sexåring gick hon med på att laga ett par hål, men en tand behövde dras ut. Då blev det stopp. Alla försök var fruktlösa.
Följden blev tandvärk och det gick inte att vänta. Tanden skulle dras på Sundsvalls sjukhus och övriga tänder lagas.
Barnet är oroligt men förståndigt och går med på att dra ut denna enda tand.
Narkosen fungerar bra. Föräldrarna väntar i ungefär tre timmar innan de blir kallade till uppvaket. De vuxna tycker att det ser tomt ut i munnen. Flickan känner runt i munnen allt eftersom hon vaknar upp. Hon blir orolig, undrar hur många tänder som dragits och var hennes framtänder är. Barnet blir ledsnare och ledsnare. Mamman tittar i munnen och upptäcker att där mest är tomt, med undantag för hörntänderna.
Barnet blir alldeles förtvivlat, sliter sig i håret och ber att få vakna upp ur drömmen. Flickan är såvitt föräldrarna kan bedöma i chocktillstånd, men lugnar sig lite. Tanken är att den hungriga lilla patienten ska få något i sig efter den långa fastan, föräldrarna har köpt banan och soppa. Enligt anmälan kommer då en sköterska förbi med en påse och säger \"här får du spy om du blir illamående, man brukar bli det när man svalt mycket blod, för det ligger kvar i magen\".
Det blir inget ätande. Flickan skriker att hon vill dö.
Tandläkaren kommer in, har en påse tänder med sig och säger att hon varit radikal.
Föräldrarna känner sig så tagna av situationen att de inte kommer sig för med att diskutera vad som hänt. I efterhand tycker de att de varit med om ett övergrepp på ett barn.
Dagen därpå ligger sexåringen i sängen. Hon kan inte tugga eftersom tänderna är borta.
Efter tre dagar börjar den lilla återhämta sig. Nu är hon tillbaka i skolan, äter passerad mat och har svårt att prata.

Mer läsning

Annons