Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogtester för anställda i höst

Efter att flera sjuksköterskor anmälts, skärper Sundsvalls sjukhus attityden mot missstänkt drogmissbruk. Dorgtester införs för alla anställda. Den som vägrar kan sägas upp.

Annons
Drogtesterna ingår i ett program för alkohol- och narkotikafri arbetsmiljö som antogs i Härnösand-Medelpads hälso- och sjukvård redan förra året. Principerna har dock tagit längre tid än väntat att fastställa.
Någon gång under senhösten räknar man med att börja testa.
Vi har tagit fram det här tillsammans med fackliga representanter och företagshälsovården, säger personalchefen Karin Westin.
De anställda tas ut slumpmässigt och har 24 timmar på sig att lämna blod- och urinprov på företagshälsan. Testen gäller vanliga droger som alkohol, cannabis, opiater, amfetamin och bensodiazepiner.
Alla från läkare till undersköterskor kan tas ut till prov. Den som vägrar delta riskerar ytterst uppsägning. Anställda som testar positivt erbjuds rehabilitering.
Ett fyrtiotal av 3 200 anställda i Härnösand-Medelpad genomgick rehabilitering för drogproblem under 2005. Alla som nyanställs drogtestas redan i dag.

Mer läsning

Annons