Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om havet blev sann

/
  • Det är något särskilt med att bo vid vattnet, inte minst vid havet. Från verandan på sin stuga i Lubban kan Östen Ångman njuta av att se årstidernas växlingar spegla sig i havsytan. Stugägarna i området har tillsammans en brygga med plats för ett tiotal båtar och utrymme för gemensamt midsommarfirande.
  • Att få bo vid vatten är en dröm för många. Enligt ett kommande lagförslag blir det lättare att få bygga vid insjöar, men kraftiga röster har även höjts för att havskusten ska kunna exploateras mer.

–Jag har alltid haft en dröm om att få bo vid havet. Det säger Östen Ångman, som nyligen byggt ut sitt fritidshus i Lubban för att kunna flytta dit som pensionär.

Annons
Utanför Östen Ångmans stuga i Lubban i Njurunda ligger vattnet blankt. Klippor och höstfärgade träd speglar sig i ytan.
Det känns som någon slags frihet att vara här, säger Östen Ångman.
Han bor egentligen inne i stan, men tillbringar somrarna i stugan. Dessutom åker han och hans sambo dit på helgerna, även vintertid. Kanske för att åka skidor på isen, pimpla lite och fika på klipporna.
I våras byggde de ut. Stugan har fått ett till sovrum och ett nytt vardagsrum med stora glaspartier mot vattnet. Östen Ångman, som är företagare, vill flytta dit när han går i pension om några år.
Några problem att få bygglov var det inte. Stugan ligger nära andra stugor, på en gammal jordbruksfastighet.
Men en bit längre bort är det betydligt svårare.
Östen Ångman tycker personligen att det vore bra om det blev lättare att bygga vid havet.
Det är klart att det borde finnas restriktioner. Men för länets skull vore det nog bra att få lite pensionärer som vill flytta hit från Stockholm. Det skulle få fart på affärerna om inte annat.

Mer läsning

Annons