Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt straff för sovande vårdare

Fyra sovande vårdare på rättspsyk hotas med avsked. Då förlorar de rätten till arbetslöshetsersättning under mer än tre månader. Men arbetsgivaren, landstinget, har inget intresse att hjälpa dem.

Annons
Det är inte vårt ansvar att föra en diskussion i nuläget om ersättning efter avskedet. Den enda bedömning vi gör är om vi kan ha dem kvar, säger Karin Westin, personalchef.
Gällande a-kasseregler straffar den som får avsked från sitt arbete hårt. En avskedad medlem får vänta 60 ersättningsfria dagar och fem karensdagar innan han eller hon kan få arbetslöshetsersättning. Det handlar om fem dagar i veckan, vilket betyder att den avskedade får gå över tre månader utan ett öre i ersättning.
För den som själv säger upp sin anställning gäller 45 ersättningsfria dagar och fem karensdagar. Motiveringen i båda fallen är att den anställde själv är orsak till att han eller hon lämnar jobbet.
Den som däremot blir uppsagd av arbetsgivaren på grund av arbetsbrist klarar sig med endast fem karensdagar.
Hur de fyra anställda på rättspsyk ska klara sig utan ett öre i inkomst under tre månader vill Karin Westin överhuvudtaget inte prata om.
A-kassans regler är en överenskommelse som Kommunal får jobba med när vi haft vår överläggning, säger hon.
De fyra vårdarna, som ertappades med att sova på arbetet, är tills vidare avstängda med full lön. Deras fackförening Kommunal begär en överläggning den här veckan om de varslade avskeden.
Då vill vi har mer information om bakgrunden till avskeden. Före det komenterar jag ingenting, säger Rolf Olsson, ordförande i Kommunals sektion 6.
Personalchefen Karin Westin vill inte säga om de fyra vårdarna är svartlistade hos landstinget för all framtid.
Vi har inte sagt någonting om detta, varken åt ena eller andra hållet. Frågan är inte aktuell. Om den kommer upp för vi den diskussionen med de anställda och facket inte med media, slår hon fast.

Fotnot: Vårdarna har erbjudits stödsamtal med Landstingshälsan.

Mer läsning

Annons