Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dubbfritt en rekommendation"

/
  • Trafikplaneraren Björn Abelsson berättar att prio ett i åtgärdsprogrammet är att minska användningen av dubbdäck.

Luftkvalitén i centrala Sundsvall blir allt sämre. Nu har kommunfullmäktige röstat igenom ett nytt åtgärdsprogram. En av punkterna är att kommunens bilar ska ha dubbfria däck.
– Det handlar om att föregå med gott exempel, säger kommunens trafikplanerare Björn Abelsson.

Annons

Mätningar har visat att halterna av partiklar och kvävedioxid är farligt höga på flera gator i centrala Sundsvall. Det handlar främst om Köpmangatan, Skolhusallén, Bergsgatan och E4 genom Sundsvall. Tillsammans med Trafikverket och Länsstyrelsen tog kommunen fram ett förslag till ett åtgärdsprogram. Vid senaste kommunfullmäktige beslutade man att anta programmet. På kort sikt handlar det bland annat om sänkta hastigheter, ett bättre parkeringsledningssystem och en översyn av järnvägsbommar. Men prio ett är enligt Björn Abelsson att minska användningen av dubbdäck i centrala Sundsvall.

En av åtgärderna är att dubbfria däck ska bli standard på kommunens bilar.

– Det handlar om att föregå med gott exempel och samtidigt visa att det fungerar att köra med dubbfritt, säger Abelsson.

Personal på hemtjänsten har reagerat på beslutet då man anser att det är för riskabelt att köra utan dubbdäck vintertid. Men deras fordon kommer antagligen inte att behöva gå över till dubbfritt, åtminstone inte merparten. Enligt Abelsson är åtgärden egentligen inget tvång utan mer en rekommendation.

– De som kör på besvärliga ställen och utanför centrum får såklart ha dubbdäck men om man kör inne i Stenstan då ska man ha starka skäl att inte ha dubbfritt, säger Abelsson.

Vid inköp av nya bilar och däck kommer man enligt Abelsson ha en dialog med ansvariga.

– Det är verksamhetsansvariga som bestämmer vad de behöver i sin verksamhet. Vi hoppas att de ändå ska väga in att folk bli sjuka av de höga partikelhalterna.

Beslutsfattarna hoppas samtidigt att allmänheten ska tänka över sitt däckval. Abelsson förklarar att drygt 15 procent av Sundsvalls bilister i dagsläget kör dubbfritt men han hoppas att den siffran ska öka.

– Man behöver kanske inte lägga på dubbdäcken i dag, fast man får det, utan vänta tills det är vinterväglag. Och har man dubbdäck och ska in till stan kanske man kan parkera en bit bort.

Ett annat sätt att minska utsläppen är att sänka hastigheten. Något som finns med i åtgärdsprogrammet. Det blir en sänkning till 30 kilometer i timmen på Köpmangatan och 40 kilometer i timmen på Bergsgatan, Skolhusallén och E4 genom staden. Det är dock oklart när det sker.

– Vi hoppas också att nya E4 ska innebära en stor förbättring av luftkvalitén, säger Björn Abelsson.

Mer läsning

Annons