Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo från Syrien satsar på arabiskt bageri i Svartvik

/

Ahmad Mokayes, 33 år, kom till Sverige förra året efter en lång flykt från Syrien. Snart öppnar han bageri i Svartvik med syriskt bröd.

Annons

– Jag har inte kommit till Sverige för att äta, sova och ta emot pengar. Jag vill ha ett jobb. När jag började titta efter en inkomstkälla kom Sundsvall direkt på första plats för att jag känner att företagsklimatet är bra här, säger Ahmad Mokayes som nyligen bildat ett aktiebolag för att starta bageriet.

Tre personer sitter i bolagsstyrelsen; Ahmad Mokayes, kompisen Othman Alsaaed och brodern Mohammad Mokayes, som bor i Italien.

– Vi lägger 1,7 miljoner kronor för att hyra lokal, köpa brödmaskin, degbunke, råvaror och firmabil för varudistribution, därför fick vi banklån och lån från Almi företagspartner. Vi fick mycket hjälp av Sundsvalls kommun och Sundsvalls rådgivningsbyrå.

Bageriet förväntas öppna i oktober i en lokal i Svartvik i anslutning till gamla E4.

– Recepten som används är traditionsenliga och har använts generation efter generation i Mellanöstern. Det syriska tunnbrödet är inte bara ett bröd utan en matkultur, en smak som varje människa från Mellanöstern är uppvuxen med, ett bröd som alltid serveras först vid alla måltider, säger Othman Alsaaed.

Ahmed är glad över att vara i Sverige, men samtidigt ledsen över alla de flyktingar som förolyckats på väg mot en tryggare tillvaro. Han säger att Sverige är annorlunda och att han känner sig fri här.

– I Syrien lägger man alla pengar på vapen i stället för att satsa på medicin, byggnader och framtiden. Jag förstår inte krig. Och kriget förändrar människor och kriget förändrar människans sätt att se på livet, på andra människor och på världen, förklarar han.

– Jag har Sverige att tacka för mitt liv. När vi kom hit fick vi mat, tak över huvudet och vi behövde inte längre vara rädda.

Mer läsning

Annons