Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dykning - ett nöje för nyfikna

/

Det finns många skäl till att testa dykning, upplevelsen av en helt ny miljö, spännande vrak, viktlösheten och njutningen. Lotta Bovidson och Anders Lindroos var nyfikna och provade på i går. Nu är de entusiaster.

Annons
Med många års dykerfarenhet i bagaget startade Kent Olsson och Cath Blomkvist i fjol ett företag som bedriver dykutbildningar. Tillsammans med instruktören Pelle Holmlund tog de emot prova-på intresserade i helgen i Galtström.
Jag tycker att det är coolt att bara ligga och andas under vattnet, så kommer fiskarna och tittar på mig. Det är ju jag som är främmande där nere, säger Cath.
Medan hennes kompanjon framhåller nöjet med att leta vrak och det meditativa inslaget som dykningen innebär. Pelle däremot läser biologi och är fascinerad av den marinbiologiska delen. Han har i en film dokumenterat vattenlivet i Bottenhavet och Indalsvälven. Där blandas det positiva med det negativa, tjusningen med böljande blåstång och det artrika livet kring dem står i stark kontrast till de svavelvätehaltiga bottnarna utanför industrierna i Sundsvallsbukten. Pelle förklarar gärna de olika fiskarternas beteende i vattnet och är lika intresserad av nyfikna abborrar som blyga strömmingar. Ett stort spiggstim är inte heller att förakta under havsytan.
Nyfikna och lite spända kommer Lotta och Anders för att provdyka i Vitsand.
Det känns som när man var barn och skulle på simskola, säger Lotta.
Anders berättar att han inte kan simma men att det borde fungera att dyka för han tar sig ju till botten i alla fall. Sedan börjar den omsorgsfulla påklädningen med dräkt, skor, huva, simfötter, cyklop, viktbälte och dykpaketet med tuber, väst och regulatorer. Allt som allt väger utrustningen tjugo kilo, viktbälte på åtta kilo inräknat. Lotta finner tyngden besvärande och konstaterar att hon behöver benträning också om hon ska fortsätta dyka.
Så bär det av ut i det stora blå. Men Anders kommer inte så lätt till botten, västen måste tömmas helt på luft innan det går. Lotta har svårt att hamna rätt och idkar ryggsim under vattnet. Men efter några trevande försök lossnar det. Bubblorna visar deras väg under vattnet.
Jättekul. Jag såg en fisk som jag simmade efter, utropar Lotta uppsluppet så fort huvudet kommit ovanför vattenytan.
Även Anders är nöjd. Sannolikt blir det en satsning på dykcertifikat.

Mer läsning

Annons