Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrbart med sopor i återvinningsstationerna

/
  • Linda Stenlund har olika fack i förrådet där hon ser till att sortera sina sopor, sen åker hon med dem till återvinningsstationen i Sidsjö.—Det handlar både om att jag vill ha billigare soptaxa och om miljön, säger Linda Stenlund som sorterade även innan soporna började vägas.

Det blir dyrt för den som avslöjas som sopmarodör. Nyligen har två män i Sundsvall tvingats betala böter för felaktigt kastade grejer. En soppåse kostade 3 400 kronor, två säckar straffades med 5 000 i strafföreläggande.

Annons
En man lämnade två sopsäckar med saker som inte går att återvinna vid stationen i Bredsand. En annan man ställde en kasse med liknande innehåll vid Sidsjöns återvinningsstation. Nu ska de båda betala 40 dagsböter, eller 5 000 respektive 3 400 kronor.
Vi vet att det är liknande saker som hamnar fel, ofta handlar det om 125-liters sopsäckar med saker som inte går att återvinna, säger Lars H Larson, regionchef för Förpacknings och tidningsinsamlingen i Norrland.
Sedan ett par år tillbaka jobbar sopspanare för att försöka minska slarvet. Spanarna är tidigare poliser som utövar detektivarbete för att ta reda på vem som kastat vad. Vanligast är att hushållssopor, och grovsopor som möbler och cyklar hamnar fel. Men även bilbatterier, latrintunnor, älgkadaver och läkemedel har dykt upp vid återvinningsstationer. Saker som kan vara otrevliga för dem som hämtar och direkt farliga för både djur och barn.
En sak som många inte tänker på är att någon medmänniska ska stå och sortera och ta hand om allt det som slängs, säger Lars H Larson.
Bredsand, Njurundabommen och Sidsjö är de tre mest nedskräpade återvinningsstationerna i Sundsvall.
Det har blivit bättre med spaning. Men i Sundsvall och hela Sverige är mer skräp i omlopp, en orsak sägs vara hemmafixarprogrammen på TV samtidigt som samhället har blivit mer slit och släng, säger Lars H Larson.
När Förpacknings och tidningsinsamlingen gjort en polisanmälan lämnas ärendet, och rättssystemets kvarnar får mala.
Allmänheten tycker att det här är bra, säger Lars H Larson.
Många slänger systematiskt saker på fel ställe, det finns också restauranger och företag som utnyttjar återvinningsstationerna på fel sätt. Samtidigt har allt fler blivit medvetna om att de kan åka fast och att det är ett miljöbrott att slänga saker på allmän plats.
20 anmälningar har gjorts i Sundsvall hittills i går, den sammanlagda siffran för förra året var tio anmälningar. Tidigare har ett strafföreläggande dömts ut i Sundsvall. Det största bötesbeloppet som någon tvingats betala för felkastade sopor är 20 000 kronor.
Den som vill veta när grovsopor och farligt avfall hämtas kan kontakta kommunen via telefon eller titta på hemsidan.

Mer läsning

Annons