Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt med rättsintyg för polisen i Sundsvall

Ett rättsintyg till en förundersökning för en misshandel kan kosta allt från 200 till 4 000 kronor. — För vissa läkare har det blivit deras egna guldgruvor, säger Christer Johansson vid sundsvallspolisen.

Annons
Kostnaden för rättsintygen har i vissa polisdistrikt i landet blivit ett mycket kostsamt problem. Också i Sundsvall handlar det om stora pengar även om det är en bit kvar till situationen i Stockholm där polisen enligt egna uppgifter varje år betalar flera miljoner för intygen.
I vårt län kostade rättsintygen enligt ekonomidirektören Kristina Friberg under förra året nära 350 000 kronor. Av dessa betalades 301 000 till landstinget och 44 650 kronor till läkare. Summorna är något större än för 2003 då landstinget fakturerade 262 000 och läkare 41 300 kronor för att skriva ut de begärda rättsintygen.
Det är främst i misshandelsfall där polisen behöver intygen som medicinska utlåtanden om brottsoffers skador. Orsaken till att de begärs för att användas som bevis i brottsutredningar.
Ofta är de nödvändiga som central bevisning där vittnen saknas. Många skrivs ut för att styrka våld mot kvinnor av närstående. Något som på grund av de stora summorna fått polisen i Stockholm att anklaga läkarna där för att sko sig på våld mot kvinnor.
Hos polisen i Västernorrland har det funnits flera invändningar mot hanteringen av rättsintygen. En är den stora kostnadsskillnaderna. Ett intyg begärt av polisen kan enligt fakturorna kosta allt från 200 till 4000 kronor. Vanligast tycks dock intervallet vara mellan 1 000 till 2 000 kronor vilket betyder att det varje år skrivs ut cirka 250 intyg.
Någon rimlig förklaring till de mycket stora skillnaderna i kostnader har inte givits. Det påstås dock att vissa läkare satt i system att inte skriva ut några intyg på arbetstid utan endast göra det på fritiden för att kunna ta mer betalt. Det är inte heller ovanligt att faktureringen sker genom läkarens egna företag.
Vissa tycks aldrig göra det på arbetstid, säger Christer Johansson.
Försök har gjorts från polisen att förhandla med landstinget för att få till ett enhetlig system. Förhandligsviljan från motparten har dock inte varit särskilt stor så än har det inte skett någon förändring.
Läkarna som väljer att ta betalt provat bryter dock inte mot några regler. De har rätt att fakturera intyg som de inte hinner skriva på arbetstid, och det är upp till varje verksamhetschef om intygen skall ingå i arbetstiden eller ej.
Marie Charlotte Sigeman utvecklingschef vid landstinget bekräftar att diskussioner förts med polisen. Hon anser dock att det skett förbättringar sedan dess. Om polisen anser att avgifterna är för jöga borde de ta upp frågan med respektive förvaltningschef. Hur stor spännvidden bör vara när det gäller storleken på avgifterna vill hon ange.
Jag hoppas att var och en har sin etik, säger hon.

Mer läsning

Annons