Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt och osäkert – nu tas nästa steg

/
  • Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall betonar att det bästa alternativet är att

Sundsvall och Östersund har i åratal plöjt ner miljonbelopp för en biogasfabrik.
I dag finns en slutrapport på 600 sidor som visar att investeringen ännu inte är lönsam.
Trots riskerna, som fått en rad kommuner att nobba miljöprojektet, tas nu nästa steg.

Annons

Mellan 2010 och 2013 drev Sundsvall och Östersund ett gemensamt projekt om hur avfall kan omvandlas till klimatneutralt bränsle.

Nu, efter att kommunerna spenderat fjolåret med att söka efter fler samarbetspartners, har Hudiksvall hoppat på tåget.

Utredningen, som kostat skattebetalarna i Sundsvall nästan fyra miljoner kronor, visar dock fortfarande att det saknas nästan en fjärdedel av avfallet på 20 000 ton som krävs för att en biogasfabrik vid Korstaverket ska kunna gå med lönsamhet.

– Vi har formellt inte tagit ställning. Det är ett stort risktagande eftersom investeringen är väldigt omfattande och mängden matavfall inte är klar. Vi avvaktar om fler kommuner väljer att ansluta sig. Om det blir så kan vi kanske pröva frågan, säger Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand (S).

Samtidigt visar ST:s granskning att erbjudandet inte vekar ha gått ut till alla intressenter – ens inom länet.

– Kramfors kommun ställer sig positiv till samtliga projekt som syftar till en hållbar energiproduktion. Eftersom vi inte blivit inbjudna till någon casting har vi heller inte haft anledning att ta ställning till detta, säger kommunalrådet Jan Sahlén (S).

Johan Klockar Öhrnell, uppdragsledare för biogasutveckling på Sundsvalls kommun, ser självkritiskt på uttalandet:

– Vi får ta på oss det om han känner att de inte blivit tillräckligt informerade.

Mot bakgrunden att topptjänstemännen i Sundsvall, Östersund och Hudiksvall inte bedömer att det nuvarande underlaget är "fullgott" för ett investeringsbeslut tar Sundsvallspolitikerna i morgon beslut om nästa stora steg – bildandet av ett gemensamt biogasbolag.

Enligt förslaget går Sundsvall in som största delägare med 50 procent av aktierna, där uppstarten kostar skattebetalarna i kommunen en halv miljon kronor.

Därutöver tillkommer upptagande av lån samt årliga tillskott för att täcka väntade förluster.

Slutsumman för biogasfabriken uppskattas till 255 miljoner kronor, men siffrorna kan revideras då kalkylen är flera år gammal.

Om anläggningen blir av väntas den gå med minus i över ett decennium.

– Vi är trygga med de olika beräkningar och konsekvensanalyser av anläggningen som gjorts, säger Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S).

ST:s granskning visar att Gävle, Ånge och Sollefteå kan tänka sig något slags samarbete i framtiden.

– I Gästrikland har vi valt att fullfölja vår egen sedan tidigare planerade satsning att bygga ut produktionskapaciteten på hemmaplan. Vi är öppna för samverkan i framtiden, säger Gävles kommunalråd Roger Persson (MP).

– Vi har bara pratat om att eventuellt skicka vårt organiska avfall till denna nya anläggning om den blir av, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S).

– Den dagen vi börjar med insamling av matavfall är det säkert troligt att vi kör det till anläggningen i Sundsvall, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

Örnsköldsvik har beslutat att inte gå in som delägare, uppger kommunalrådet Glenn Nordlund (S).

ST har sökt Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) i två veckor för en kommentar utan framgång.

Mer läsning

Annons