Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt som katten för polismyndigheten

Den tillfälliga inhysningen av tillvaratagna katter och hundar kostar polisen i Sundsvall stora pengar årligen. Förra året, 2004, kördes 73 katter till smådjurspensionatet i Söråker och för detta fick polisen betala nära 100 000 kronor.

Annons
Lite billigare brukar det vara att omhänderta hundar.
Vi brukar hålla kvar hundarna några timmar här på stationen medan vi försöker spåra ägaren. Oftast kommer de då och hämtar sina djur, säger polisintendent Per Olof Ahlström, som ansvarar för verksamheten.
Under 2004 behövde man därför bara placera två hundar på pensionatet i Söråker, till en kostnad av 1 800 kronor.
Men det kan inträffa undantag. Får ett par år sedan var det en hund som vi ville avliva eftersom den bitit en person. Men ägaren motsatte sig detta och det blev en process ända upp i kammarrätten. Hunden fanns under tiden, fyra månader, på pensionatet och den hunden kostade myndigheten 90 000 kronor, bara den.
Med katterna är det annorlunda. Många är helt enkelt övergivna av sina ägare, andra är förvildade katter utan fast bostad.

Inga verifikat
Polisen har ett avtal med djurpensionatet från 1999. När det träffades i februari bestämdes priset till 50 kronor per mottagen katt och 100 per hund. Till detta kom kostnader för foder, veterinärkostnader och eventuella annonskostnader.
Om ägaren dyker upp ska denne stå för de uppkomna kostnaderna. Detsamma gäller den som med polisens medgivande får överta djuret om ingen ägare hör av sig. Om djuret måste avlivas ska det ske genom veterinär.
Det är de fallen som blir dyra. Men trots att det handlar om så stora summor har det sällan funnits några verifikat med fakturorna till polismyndigheten.
Vi har påpekat detta för pensionatsinnehavaren, men vederbörande har inte haft tillgång till kopiator och behöver verifikaten för sin egen bokföring, säger Per Olof Ahlström till ST.
Det innebär att polisen inte har någon riktig kontroll på veterinärens bedömning, eventuella medicinska åtgärder eller avlivningskostnaden. Man vet inte ens vilken veterinär som varit inkopplad.
Enligt avtalet ska samråd ske med polisen efter fem dagar efter det att djuret lämnats till pensionatet om ingen ägare hört av sig. Då ska polisen avgöra vad som ska ske med djuret.
Det har hänt i uppenbara fall av vanvård att vi tagit kontakt med veterinär, som bedömt konditionen på djuret, och att jag sedan tagit beslut om omedelbar avlivning, säger Per Olof Ahlström.
Som ett exempel nämner han en hund som kopplades upp i ett trappräcke i en fastighet i Njurunda och där ägaren satt en lapp vid hunden att den var till salu.

Mer läsning

Annons