Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E4.an genom Sundsvall prioriteras av regeringen

Nu startar regeringens miljöprövning av E4:an genom Sundsvall.
Kommunen hoppas att det gör att vägen byggs tidigare.

Annons
Vägverkets material för E4 Sundsvall har legat hos regeringskansliet och samlat damm i snart tre år nu. Tillåtlighetsprövningen enligt miljöbalken har haft låg prioritet eftersom vägsatsningen skjutits långt fram i tiden, bortom 2012.
Folket i kommunledningen har varit besvikna över hanteringen. Ett grönt ljus i prövningen kan snabba på bygget av den nya vägen.
Förra månaden var socialdemokraterna Ewa Back och Christer Berglund från Sundsvall och träffade infrastrukturminister Ulrica Messings närmaste man, statssekreterare Jonas Bjelfvenstam.
Och det har gett resultat. När ST når den nyanställde handläggaren Ann Bölske på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet har hon på morgonen fått en hel kartong med dokument som rör motorvägen söder om Sundsvall.
Jag ska börja jobba med det här direkt. Det kommer att ta merparten av min tid. Jag räknar med att ha gått igenom hela materialet lagom före jul, då vet jag även om det behövs några kompletteringar, säger hon.
I förra veckan meddelade även Vägverket att man vill lyfta fram E4 Sundsvall och några andra viktiga projekt regeringens planering genom att testa så kallad alternativ finansiering.
I Vägverkets styrlelse sitter riksdagsmannen Hans Stenberg, hemmahörande i Sundsvall. Han berättar att det finns en stor förståelse på central nivå över de lokala behoven.
Jag räknar med att regeringen fattar ett beslut utifrån de revideringar vi kräver från vägverkets sida. När det sker vågar jag inte spekulera i, jag tror i varje fall inte att det blir före valrörelsen, säger Hans Stenberg.
Han kan tänka sig en lösning där staten väljer att låna upp mer pengar för att klara Sundsvallssatsningen. Det kan ske genom en så kallad kombinationsupphandling, där den som får uppdraget att bygga även får ansvaret för driften en längre period.
För det krävs ingen lagändring. Däremot är lösningen kontroversiell, inom alla partier, eftersom det upplevs som man lägger ett större ansvar på kommande generationer, säger Hans Stenberg.

Mer läsning

Annons