Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E4-bygget snart klart

/
  • Svevia är nu på plats och jobbar med ytlagren inför asfaltsbeläggningen som drar i gång till veckan.

Nu läggs den sista pusselbiten på plats.
En 300 meter lång vägsträcka i Njurunda.
– Redan till veckan börjar asfalteringen, säger Marie Lundqvist, Trafikverket.

Annons

I februari 2011 togs det första officiella spadtaget till E4. En ceremoni som anordnades på Stora torget med dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd i spetsen.

I november/december öppnades den nya vägen för trafik.

Men en pusselbit i det stora E4-projektet återstår vad gäller nya vägsträckor.

Det rör sig om nya 551 förlängning mot Öjestrand där den ska kopplas ihop med gamla 551 eller Ängomsvägen som man också säger.

– Det är lite besvärliga markförhållanden, vi passerar ett våtmarksområde, som gör att den här delen separerades från övriga 551, säger Marie Lundqvist, kommunikationsansvarig på Trafikverket.

I fjol byggdes en tryckbank som nu satt sig och nu är Svevia på plats för att lägga på ytlagren och till veckan börjar asfaltsbeläggningen. Sedan ska också räcken på plats.

– Det innebär att den här vägsträckan öppnas redan sista veckan i maj. Vägen är efterlängtad av både närboende och golfspelare, säger Marie Lundqvist.

I samband med öppningen stängs en del av Ängomsvägen i Häljum och fram till den blivande anslutningsvägen 551.

– Så full framkomlighet blir det först i juli när vi bytt en trumma och byggt klar anslutningsvägen. Vi räknar med att det är klart i juli, säger Marie Lundqvist.

Vidare har Trafikverket också bestämt att bygga ett övergångsställe efter 551 i höjd med ishallen och det kommer också att bli åtgärder för att dämpa hastigheten genom det området där många skolbarn passerar genom området.

Detta efter önskemål från allmänheten.

Men även om alla nya vägar snart är klara återstår en hel del jobb kring E4.

– Det är en hel del sidoarbeten kvar längs efter vägen, bland annat plantering av björkar på bägge sidorna om bron vilket innebär en hel del trafikstörningar, säger Marie Lundqvist.

Dessutom ska den gamla vägsträckan anpassas till sin nya roll, där delen Stockvik-Skönsberg ska överlämnas till kommunen för framtida driftsansvar.

Ett arbete som kommer att pågå några år.

Mer läsning