Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E4 kan dela skolan

/
  • Den streckade linjen visar den nya dragningen. I den svarta markeringen ovan hamnar en del av skolan och i den större nedanför en annan del av skolan som det ser ut just nu. Det finns en möjlighet att flytta hela skolan till den södra delen och komma närmare Kyrkmons skola och idrottsanläggningarna.
  • Det var ett välbesökt möte när Vägverket kom för att informera hur planeringen låg när det gällde dragningen av vägen från Njurundabommen till den planerade nya E4.

Intresset var stort när Vägverket skulle informera om hur långt man kommit i planeringen när det handlar om anslutningsvägen från Njurundabommen till nya E4 Sundsvall.

Annons

Och det hade nog sin naturliga förklaring. För som planerna ser ut just nu så kommer vägen att dras mitt genom Heliås friskola. Det var fullsatt i lokalen inne i den röda byggnaden mittemot ishallen där Heliås skolan har en av sina skolbyggnader.

Trots förslaget blev det en lugn och sansad diskussion där föräldrarna som kommit för att lyssna och ställa frågor var rörande överens. Skolan fick inte delas. Och Vägverket gav också en öppning om att det skulle kunna gå att flytta en av byggnaderna så att hela skolan hamnade på samma sida om vägen.

Dock är ännu inte finansieringen för ett sådant alternativt ännu löst. Skolans ägare Hans Tegeback såg en fördel om allt hamnade söder om den planerade vägen. Han såg fördelar med ett samlat område där även Kyrkmons skola och idrottsanläggningar skulle kunna finnas.

– Vi har i dag möjligheter att ta mot 150 elever till Heliås skola i Njurunda, berättade Hans Tegeback. Men för att kunna ha en långsiktighet behöver vi kunna ta mot 200 elever.

Om skolan hamnar på södra sidan ser han förutsättningar till en expansion och ett samarbete med den kommunala skolan, som i dag ligger på andra sidan E4. Den vägen kommer att tas bort helt om nuvarande förslag ligger.

– Det är i dag ett bra samarbete med den kommunala skolan i Sidsjön och vi skulle kunna ha det även i Njurunda.

Och då menar han både lokalsamnyttjande och undervisning. Även föräldrar som kom på mötet höll med om att den lösningen såg bäst ut. Man undrade ändå om det inte skulle gå att flytta den nya vägen längre söderut.

Kommunens arkitekt Daniel Jasek, informerade att man utrett det alternativet, men att det visade sig vara svårt att lösa praktiskt. Om allt går som planerat ska den nya vägen vara klar senast 2016.

Kalle Frölander från Vägverket menade att för vägens skull var det den bästa lösningen som nu ligger på förslag. Men han betonade att inget är klart och efterlyste att synpunkter lyfts upp på bordet innan något beslut tas. Han sade att man från Vägverket just nu jobbar med att lyssna personer som på något sätt påverkas av den nya dragningen.

Ett nytt offentligt möte kommer att hållas inom kort, då Vägverket räknar med att ha mer information och kanske kunna presentera ett eller två mer skarpa förslag.

Mer läsning

Annons