Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebola, hemorrojder och ont i magen

/

Det som är pinsamt, populärt på sociala medier och "de gamla vanliga".
Västernorrlänningarna är oroliga för ungefär samma sjukdomar som resten av Sverige när de är surfar på vårdguidens hemsida.
– Sådant som svamp i underlivet eller hemorrojder hänger med året runt, säger Marte Hjulstand vid landstinget.

Annons

1177.se – vårdguiden, drivs av de olika landstingen i Sverige där varje landsting har en egen undersida.

Där kan man dels komma i kontakt med sjukvården, men också söka i en stor databas över sjukdomar, psykiska som fysiska.

I Stockholm har Dagens Nyheter skrivit om hur rädslan för ebola gett stora utslag på sidan – något som även gäller Västernorrland, om än inte i lika stor omfattning.

– Kollar man i statistiken för i år ser jag att ALS finns med i topplistan under augusti månad efter den stora kampanj som handlade om att uppmärksamma sjukdomen. Sedan försvann den, berättar Marte Hjulstad som är informatör och webbstrateg vid landstinget Västernorrland.

Ice Bucket Challenge var något som gick igenom sociala medier där personer uppmanades att hälla en hink med iskallt vatten över sig för att uppmärksamma ALS, en nervsjukdom där musklerna gradvis förtvinar.

– Ser man över året så varierar topp 10-listan. Olika magproblem finns ofta med men toppar under vintersäsongen, samma sak med förkylning och influensa som toppar under hösten och vintern men går en bit ner i listorna under sommaren.

Marte Hjulstad säger att det ofta är sådant som man upplever som pinsamt och inte vill fråga kompisar om, som man kollar upp.

– Sådant som svamp i underlivet eller hemorrojder hänger med året runt, det är populära sidor.

Men även saker som rör graviditet och föräldrar med små barn frekventerar hemsidan.

– Och de söker antingen kring olika frågor om sin graviditet eller sitt barns symptom.

Hur arbetar ni med den här statistiken?

– Vi bevakar inte i detalj utan ser övergripande vilka mönster som finns. Vi har mer statistik att ta av, till exempel vilka frågor som kommer in när människor ringer 1177, och då kan man fundera hur vi som landsting kommunicerar via vårt Facebookflöde. Ser vi att något är efterfrågat och aktuellt kan vi lyfta upp och peka på att vi faktiskt har informationen på hemsidan och på så vis lära människor att hitta dit, säger Marte Hjulstad.

– Vi är fortfarande i lindan när det gäller att skapa regional information och det är något vi jobbar med.

Hon poängterar att det finns fler saker förutom information om sjukdomar att hitta på 1177.se.

– Vi har olika e-tjänster där man kan förnya recept, boka om tider och så vidare. Det är ett helt koncept med flera olika delar som ska underlätta patienternas kontakt med vården. Det är den samlade vårdkunskapen som finns i Sverige i dag.

Mer läsning

Annons