Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ecstasy - ett hot mot folkhälsan

/
  • Ett polisbeslag av ecstasytabletter. Drogen är relativt billig - mellan 80 och 100 kronor per tablett – vilket gör den lättåtkomlig för ungdomar.
  • Ecstasy har ofta förknippats med ravefester, men används även på vanliga partyn och fester. Effekterna är i ett första skede positiva - användarna blir glada, pigga och kramiga - men drogen kan efter bara några månaders användning ge allvarliga hjärnskador.

Läkare varnar för allvarliga hjärnskador Ångest, panikattacker och självmordstendenser. Ecstasy kan orsaka livslånga problem hos dem som använder drogen. – Det är risk att de får väldigt svårbotade depressioner, säger Mats Humble, överläkare och specialist i allmän psykiatri.

Annons
Ecstasy är ett hot mot den psykiska folkhälsan. Det anser Mats Humble, överläkare vid akutpsykiatriska kliniken vid Malmö Universitetssjukhus, i en rapport till Högsta domstolen.
Tidigare har främst kroppsliga skador uppmärksammats i samband med ecstasy. Människor har drabbats av värmeslag, som ger hög feber och inre blödningar, och dött när de tagit drogen. Men Mats Humble anser att de psykiska konsekvenserna, orsakade av hjärnskador, är mer oroande.
De akuta riskerna finns och är väldigt dramatiska, men det är få som drabbas av dem, säger Mats Humble.
Ecstasy ökar halten av signalsubstansen serotonin i nervcellerna. Det framkallar en så kallad \"konstgjord förälskelse\" - personen blir kramig, känner gemenskap och vill vara nära andra människor.
På längre sikt skadas dock serotoninsystemet, och effekterna blir de motsatta. Det kan till exempel ge depressioner, självmordstendenser, ångest, panikattacker, fobier, sömnstörningar, vredesutbrott och hetsätande.
I värsta fall extremt svårbotliga de mediciner som sjukvården vanligtvis använder sig av mot depressioner är beroende av att patientens serotoninsystem fungerar.
Jag har försökt behandla ett par sådana här patienter och det är ofta svårt att få någon effekt, säger Mats Humble.
En ecstasymissbrukare riskerar också att försämra sitt närminne och att få svårare att lära sig saker.
Det är en ännu större andel som fördummas än drabbas av depressioner, säger Mats Humble.
Missbruket behöver inte ha pågått särskilt länge för att uppnå den här typen av skador några månader med en konsumtion av tre tabletter per vecka kan räcka. Mellan 25 och 50 procent av användarna riskerar att drabbas, bedömer Humble.
Han ser mycket allvarligt på problemet, som han tror kan innebära ett stort framtida behov av psykiatrisk vård.
Många är så okunniga om ecstasy. Och när de blir medvetna om riskerna har de redan hunnit skaffa sig en skada, säger Mats Humble.


Fakta Ecstasy
Ecstasy, med det kemiska namnet MDMA, är en drog som vanligtvis förekommer i tablettform.
Det är ingen ny substans - drogen patenterades redan 1914 i Tyskland. På 1970- och 1980-talen började den spridas i missbrukskretsar.
Påträffades för första gången i Sverige 1986, och förbjöds 1987.
I dag är ecstasy en av världens mest använda missbruksdroger.
Källa: Mats Humble

Mer läsning

Annons