Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter olyckan på Hjulstabron – i höst ändras reglerna vid polisjakter

/
  • Nu ändras polisen föreskrifter vid biljakter. Polisbefälens ordergivning ska bli tydligare och det ska framgå vilka typer av fasta hinder som ska kunna användas.

Föreskrifterna vid polisjakter ändras. En bidragande orsak är olyckan på Hjulstabron.

– Det är nog få vakthavande befäl som kommer att använda sig av broöppningar för att stoppa bilar i framtiden, säger Martin Lundin vid polisens utvecklingsavdelning.

Annons

I stället för att beordra om ett efterföljande ska begreppet tas bort och i stället ska polisbefälen precisera vad som gäller för den eller de patruller som följer efter misstänkta brottslingar.

– Det ska utgå tydliga direktiv om poliserna ska sätta på eller slå av blåljus och sirener och vilka hastigheter och avstånd som är aktuella. Förslaget rör också användandet av fasta hinder som ska vara något som polisen placerar ut, som en spikmatta. Man ska inte använda hinder som redan finns i trafikmiljön, förklarar Martin Lundin.

Som grund för arbetet med föreskrifterna ligger bland annat en inspektion som inleddes vid årsskiftet 2013-2014 och inför den studerades en rad rapporter, JO-avgöranden och domar, däribland domen mot det vakthavande befälet som beordrade om öppningen av Hjulstabron.

Konsekvensen av broöppningen blev att fordonet som Rasmus Björk och Dennis Olsson färdades i forcerade bommen på bron och att bilen kraschade in i ett betongfundament innan den hamnade i vattnet och de unga männen omkom.

Martin Södervall arbetar som vakthavande befäl i Sundsvall.

– Det vilar ett stort ansvar på oss när det gäller det här området, så är det, säger han.

Annika Eriksson förlorade sin 21-årige son i olyckan på Hjulstabron.

– Regleringar är i det här fallet till för att minska riskerna för godtyckliga beslut. Domen mot befälet som beordrade om broöppningen klargör att det resulterade i felaktiga tolkningar och beslut. Det är bra om det här leder till en säkrare myndighetsutövning, säger hon.

Martin Lundin håller med.

– Vi vill ha tydligare regler så att tolkningsutrymmet ska bli så litet som möjligt. Polismyndigheten är av uppfattningen att det har funnits en otydlighet, säger han.

Läs mer om Hjulstabroolyckan:

Hemlig insamling till dömd polis

Oförändrad dom efter olyckan

Polisbefäl överklagar Hjulstadomen

Polisbefälet åtalas

Döms för tjänstefel

Nya uppgifter om kraschen på Hjulstabron

Mer läsning

Annons