Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter senaste inbrottet ryter personalen ifrån: "Det här går inte längre"

Humlans förskola i Sundsbruk känns inte längre som en trygg plats. Efter upprepade inbrott och polisjakter genom området sprider sig rädslan.
— En tjuv har tagit våran dator, säger en storögd fyraåring efter att det senaste inbrottet som upptäcktes i går morse.

Annons
Barnen pratar i munnen på varandra vid lunchbordet. På den utsatta avdelningen råder stor förödelse och barnen har provisoriskt fått inhysas i andra lokaler. Polisen har nyligen varit på besök och gruppen har vinkat till polismännen genom fönstret.
Poliserna som kom hade pangare med sig, säger en flicka.
Under natten mot i går försvann en komplett dator och en video från en av förskolans fem avdelningar. Personalskåpen var uppbrutna och ur dem hade det tagits mellan tre- och fyratusen kronor. Därefter hade tjuvarna lagt benen på ryggen och lämnat sönderslagna inventarier och leriga fotspår efter sig. Polisens tekniker har varit på plats och nu pågår en utredning.
Vi orkar snart inte mer. Det händer någonting hela tiden. Det är många missbrukare och tungt kriminella i det här området och nu måste politikerna ta sitt ansvar. Man kan inte placera så här många människor med svåra problem i ett bostadsområde och sedan tro att allt är okej, säger en av förskollärarna.
Kvinnans kollega berättar om hur personalen bevittnar pågående stölder från en loppmarknad intill, hur närboende kommer gående med tv-apparater, datorer och videos helt öppet och att det körs stulna bilar genom området. Nyligen satt barn och personal ute och åt mellis när det plötsligt pågick en polisjakt genom området.
Vi ringer nästan dagligen till polisen och det har accelererat nu på slutet. På sista april hade vi inbrott i den andra byggnaden och i kyrkans lokal här intill har det varit fem inbrott den senaste tiden.
Förskolepersonalen tror att det är en handfull personer och deras bekanta som står bakom de flesta brotten. Ingen, varken bland personalen eller barnen, vill figurera med namn eftersom de är rädda för repressalier.
Vi är livrädda. Kriminaliteten är så legaliserad så snart känner vi misstro mot alla som rör sig i området. Det är hemskt.
Förskolan ligger annars i ett naturskönt område, med slingriga cykelvägar runt omkring.
Det är skyddat från biltrafik, men tillgängligt för kriminella, säger en av de anställda.
Vid socialtjänsten i Sundsvall är man långt ifrån säker på att de senaste inbrotten har begåtts av dem som förskolepersonalen pekar ut och som bor i lägenheter som kommunen hyr.
I andra hus i området är det väldigt mycket spring och det har socialtjänsten ingenting med att göra, säger Lars Fahlman.
Socialnämndens ordförande Martin Johansson (s) poängterar att kommunens policy är att hyra lägenheter i olika områden.
Vi försöker få en spridning på dem och jag har inte hört den här kritiken förut när det gäller Sundsbruk. Det har varit oroligt med mycket sociala problem i det här området tidigare, men vår uppfattning är att det har blivit lugnare, säger han.

Mer läsning

Annons