Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter tre timmar het debatt – Kristdemokraterna lämnar DÖ

Under fredagseftermiddagen stod det klart – Kristdemokraterna lämnar decemberöverenskommelsen.
– Hur detta påverkar politiken lokalt får framtiden utvisa, säger Liza-Maria Norlin, gruppledare för Kristdemokraterna Sundsvall.

Annons

Efter en tre timmar lång och het debatt på Kristdemokraternas riksting står det klart. KD ska lämna decemberöverenskommelsen.

– Nu får vi se vad det blir av det här, det blev väldigt tydlig åt vilket håll medlemmarna vill att partiet ska gå, säger Liza-Maria Norlin, gruppledare för Kristdemokraterna Sundsvall, som tidigare under fredagen gick ut med att man går på partiledarens Ebba Busch Thors linje.

Med röstsiffrorna 151 mot 103 beslutades att "Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen". Det blir dock partistyrelsen som får bestämma hur det ska ske och när.

– Svensk politik står just nu och stampar. Det fungerar inte som det är nu, sa Liza-Maria Norlin tidigare under fredagen om situationen.

Vad betyder det här på lokal nivå?

– På länets sida tror vi att det här är rätt val, det har blivit för många låsningar i politiken. Hur detta påverkar politiken lokalt får framtiden utvisa, det här påverkar främst politiken på riksnivå, säger Liza-Maria Norlin.

Frågan är nu hur de övriga Allianspartierna i riksdagen reagerar. Flera statsvetare som TT talat med tror inte att KD:s beslut får några stora omedelbara konsekvenser.

– Det behöver inte ha någon direkt betydelse för det politiska läget. Regeringen behöver inte Decemberöverenskommelsen när de borgerliga partierna lägger egna budgetförslag, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT.

Mer läsning

Annons