Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtade bussturer lyfts tillbaka

Förra året blev det stort rabalder när bussturer drogs in till Lörudden, Norrhassel och Vattjom. Nu har ökat resande gett mer intäkter - då sätts turerna in igen.

Annons
Reaktionerna var många när kommunen tvingades spara fem miljoner på kollektivtrafiken förra året. Nu har ett ökat resande på nästan nio procent till Matfors gett 250000 kronor över i kassan.
Det i sin tur gör att de mest kritiserade neddragningarna återinsätts från och med sommartidtabellen. Här är de rutter som återinförs:
1. En ny tur på linje 41 från Matfors via Vattjom till Navet. Turen kommer att lämna Matfors 06.55 varje vardag. Sedan neddragningen förra året har resenärerna fått åka över Viforsen.
2. En anropsstyrd taxi på förmiddagar mellan Lucksta och Norrhassel. Gäller hela året. Sommartid körs en tur på eftermiddagar mellan Matfors och Norrhassel.
3. Två anropsstyrda avgångar med taxi sätts in på linje 126, Lörudden-Galtström och 128 mot Ortsjön under sommaren.
Däremot dras 08.45-turen på linje 41 från Navet till Matfors in på vardagar. Det sker för att det varit för få resenärer.
Stödeborna har reagerat på att bussturer dragits in på helgerna. Och så lär det bli även i fortsättningen.
Landstinget beslutar om trafiken längs E14 och de har sagt att de här turerna inte kommer tillbaka under helgerna. Och det finns turer som går på Mittlinjen både på lördagar och söndagar, säger Christer Tarberg.
Det har också funnits spekulationer om att turen Stöde-Sundsvall 06.30 på vardagsmorgnarna och avgången Sundsvall-Stöde 17.15 på vardagar också skulle dras in.
Jag pratade med landstinget i dag, och någon sådan diskussion har aldrig förekommit. Därför förutsätter jag att de turerna finns kvar, det handlar om turer som används för att ta sig till och från arbetet, till exempel vid sjukhuset, säger Christer Tarberg.
Kommunstyrelsens utvecklingsutskott har godkänt förändringarna. Nu ska ärendet behandlas av kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons