Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser läkare till gravida tiggare

/
  • Bengt Persson, handledare på Slink in, möter dagligen de romska tiggarna.

Flera av tiggarna i Sundsvall är gravida. Nu efterlyser Slink In, som dagligen möter dem, personal från sjukvården som kan ta sig an både de gravida och andra personer.

Annons

– Den läkare eller frivilliga sjuksköterskor som privat vill kolla till dem får jättegärna höra av sig hit till oss, så ska vi göra vad vi kan, säger Bengt Persson, handledare på Slink In.

Sedan i våras har Slink In fått allt fler tiggare som besöker det dagliga kaféet för behövande. Just nu kommer mellan tio och femton personer till dem varje dag. Några av dessa väntar barn, en är i sjunde månaden, berättar Bengt Persson.

– Hon jag såg var väldigt trött och det förstår jag, det är en ganska svår situation för dem, säger Bengt Persson.

– Mig veterligen har de inte direkt någon hjälp av läkare eller något sådant. Det ska vara frivilliga som kan ställa upp, men de skulle behöva uppsikt.

Om några månader kan alltså ett nyfött barn vara hemlöst, men innan dess är det osäkert hur själva förlossningen ska gå till.

– Ja, då får de antingen försöka ta sig till sjukhuset eller så föder de utan hjälp, det tror jag. Så illa är det, säger Bengt Persson.

Mer läsning