Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Einsteins liv som show

/
  • Albert Einstein (Jonas Fröberg) grunnar över något han sedan kom att ångra bittert: sin varning till USA:s president att låta Tyskland bli först med att utveckla en atombomb.

Om vi springer lika snabbt som ljuset, hinner vi ikapp det då?
Nej, sa Albert Einstein och vände därmed upp och ner på det mesta vi hittills trott om världen.
I torsdags visades The Albert Einstein Show om en av historiens mest fascinerande gestalter.

Annons
I äldre tider kunde jorden förklaras som ett sköldpaddsskal eller en barkbit från världsträdet.
Sedan kom vetenskapsmännen, som inte gärna trodde på det de inte kunde se eller mäta. Ändå trodde de i 300 år på Newtons mystiska kraft, gravitationen. Tills Albert Einstein dök upp.
Han visade att gravitationen inte alls var någon hemlighetsfull kraft som drog föremål till varandra. I stället är rummet och tiden sammanvävda till en rumtid, som kröks i närheten av massiva föremål. När vi kastar upp en boll i luften och ser den vända tillbaka till oss färdas den bara längs en rak linje genom den krökta rumtiden.
The Albert Einstein Show visades av Teater Spira som en del i firandet av Fysikens år 2005. Under en timme gjorde skådespelaren Jonas Fröberg en snabbrusning genom den hårfagre fysikerns liv.
Han stirrade in i ljusstrålar och försökte låtsas vara en ljuspartikel. Han följde, som pacifisten Einstein, med fasa den mest fatala konsekvensen av sin tanke att mängder av energi ligger bunden i materien: atombomben. Och han var mystikern Einstein, som livet ut sökte sanningen och skönheten bakom allt: den gemensamma strävan för religion, konst och vetenskap.
Jonas Fröberg fick hjälp med fysiken av Rickard Jonsson, som doktorerat i relativitetsteori och har som specialitet att förklara den så att både gammal och ung hänger med. Hans presentation och rumtidsmodeller var en show i sig.
Och inte är det konstigt att fysiker själva knappt tror på sina upptäckter. Om vi inte kan springa i kapp ljuset utan måste acceptera att det alltid fjärmar sig lika snabbt ifrån oss, oavsett hur fort vi färdas, måste tid och rum vara tänjbara för att passa in.
För en person som färdas med hög hastighet går då tiden långsammare än för en som står stilla. Det är svårt att ta till sig att världen är så bisarr. Men att lära känna människan Einstein är också ett steg på väg in i hans tankar.

Mer läsning

Annons