Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekobrott läggs på hög

Åklagarna hinner inte med ekobrotten. Såväl polisens ekorotel som skattebrottsenheten har fått förstärkningar – men inte de åklagare som ska leda arbetet.

Annons
Mellan år 2003 och 2004 mer än tredubblades antalet anmälda skattebrott i Medelpad.
Just nu ligger flera färdiga utredningar och väntar på att åklagaren ska fatta beslut om huruvida det ska väckas åtal. Vissa har legat i två år eller mer.
Dessutom vet vi att det ligger ärenden som det inte inletts förundersökning på, säger Kjell Conradzon vid Skatteverkets skattebrottsenhet.
Men de stora bromsklossarna finns under förundersökningens gång. Just nu har polis och skattebrottsenhet i länet över 200 öppna ärenden som rör renodlade ekobrott.
Åklagare ska ge direktiv om vad som ska göras. Men arbetsbelastningen är så tung och brotten så komplicerade att det kan dröja månader innan utredarna får veta hur de ska gå vidare.
Då har vi glömt ärendet själva och måste sätta oss in i det igen. Det blir förseningar och eftersläpningar, säger Kjell Conradzon.
Skattebrottsenheten fick för en tid sedan två nya medarbetare. Polisens ekorotel likaså.
Men på åklagarsidan har ingen förstärkning skett.
Det innebär helt klart ett större tryck gentemot oss, säger vice chefsåklagare Bertil Månsson, som ibland tar en del ekobrott själv för att stötta de två ekoåklagare som finns.
Ekonomisk brottslighet tar tid att utreda. När det dessutom blir förseningar finns risk att det går så lång tid mellan brott och rättegång att straffet urholkas.
Härom året var en åklagartjänst vakant och det hände att fall fick preskriberas för att de blivit för gamla. Så är det inte längre.
Men vi har haft en väldig ökning i inkommande brottslighet och det är fortfarande vi åklagare som är flaskhalsen, säger ekoåklagaren Christina Brohlin.
Trots den höga arbetsbelastningen har ekoåklagarna i nuläget inget hopp om förstärkningar. Även övriga åklagarväsendet har det pressat.
Till råga på allt finns risk för att läget förvärras. En ekoåklagare gick nyligen på föräldraledigt, och där ska en vikarie fasas in. Christina Brohlin, som har den andra tjänsten, har sökt jobb på annan ort och riskerar att försvinna dit.
Då blir det bekymmersamt, säger Jan Granqvist vid ekoroteln.
Att bli ekoåklagare kräver både kunskaper och intresse, och arbetet är krävande. Det är ofta svårt att rekrytera till tjänsterna.
När vi presenterar ett ärende så är det inte på fyra sidor som om någon slagit sönder en ruta och tagit en guldring. Det är en omfattande lunta, och åklagaren måste sätta sig in i ärendet rejält för att vara med i matchen, konstaterar Jan Granqvist.

Fakta Ekonomiska brott
Varje år beräknas ekobrotten kosta samhället mer än 100 miljarder kronor bara i undandragen skatt.
Vanliga ekobrott är skattebrott, bokföringsbrott, konkursrelaterade brott, insiderbrott och EU-bedrägerier.
Ekobrotten utreds av polisens ekorotel eller av skattebrottsenheten vid skattemyndigheten.
Ekobrott är svårutredd kriminalitet som riktar sig såväl mot stat, kommun och företag, som enskilda personer.
Uppklarningsfrekvensen är hög jämfört med andra typer av brott, trots att ekobrott ofta är avancerad och svårutredd kriminalitet. eftersom det ofta finns misstänkta på ett tidigt stadium.

Mer läsning

Annons