Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eld och bröd avslutade

/
  • Från vänster den spanska läraren Laura Losada Vieiro (i röd jacka), Moa Erikson, Erik Larsson-Clifford, Amadeus Eriksson och Angela Simon.
  • Det var populärt att lära sig att göra upp eld utan tändstickor.
  • Cornelia Björkman tyckte att fredags friluftsdag var extra kul.

Under en vecka har lärare och elever från skolor världen över samlats i Liden. På fredagen avslutades besöket med en friluftsdag vid Backsjöstjärnen.
– Det har varit superroligt och jag har lärt mig massor om de olika kulturerna, säger sjundeklassaren Amadeus Eriksson.

Annons

För ett år sedan påbörjades projekt Kupolprojektet. Initiativet togs av en spansk lärare som ville ha fler utbyten med världens skolor. Fem skolor kom med i projektet, varav Lidens skola var en av dem.

Under hela vecka 21 har elever från Spanien, Turkiet, England och Polen varit på besök i Liden.

– I måndags var vi uppe på Vättaberget och bakade tunnbröd, gjorde eget smör och spelade kubb. Sen har vi varit en dag i Sundsvall, visat hur skolan fungerar här och så avslutar vi allt med en riktig friluftsdag, säger projektledaren Andriette Larsson Clifford.

Veckan har varit väldigt uppskattad av såväl Lidenborna, som de tillresta.

– Jag hade aldrig varit i Sverige förr, så det har varit jättekul, säger niondeklassare Angela Simon från Spanien.

– Jag har varit väldigt osäker på min engelska, men jag har utvecklats jättemycket under den här veckan. Jag tycker att fler skolor borde ha såna här utbyten, de är jätteviktiga, säger Amadeus Eriksson.

Under fredagen fick ungdomarna bland annat lära sig att göra eld utan tändstickor och göra pinnbröd som de sedan åt med älgwook.

Några elever valde även att bada i Backsjöstjärnen.

– Det var väldigt kallt, kallare än i Spanien, säger Jorge Delgado Miguel.

I höstas besöktes Spanien och under nästa läsår väntar resor till Warszawa, York och Istanbul innan projektet avslutas. Men att skolan kommer fortsätta med liknande projekt i framtiden är en självklarhet för rektor Roy Resare.

– Ja vi har haft ett liknande projekt tidigare också och jag tycker att det är väldigt givande. Dessutom lär sig ungdomarna mycket av varandra och det är väldigt viktigt, säger han.

Mer läsning

Annons