Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever förlorar studiemedel

/
  • Amina Sundberg och Michaela Bergström tycker att det är bra att studiebidraget dras in om man har för hög ogiltig frånvaro.

Allt fler gymnasieelever förlorar sina studiebidrag på grund av skolk. Ändå åker inte alla skolkare dit när de passerat gränsen för ogiltig frånvaro. I Västernorrland har 132 fall rapporterats i år.

Annons
Vid 20 procents frånvaro under en månad dras studiebidraget in för motsvarande månad.
Det är en bra regel som sätter lite press på en, säger Michaela Bergström.
Hon är 18 år och i höst börjar hon sista året på estetiska programmet vid Västermalms gymnasium.
Gymnasiet är väldigt fritt, det är så lätt att skolka. Fast jag tror att det hänger ihop med om man valt rätt utbildning eller inte. Jag trivs jättebra på skolan och vill vara där hela tiden, säger Michaela Bergström.
Amina Sundberg ska börja sista året på samhällsvetenskapliga programmet på Hedbergska. Hon har haft för hög frånvaro vid ett tillfälle.
I våras fick jag en varning om att jag hade för hög frånvaro. Klassföreståndaren sa till mig och då hade jag två veckor på mig att sänka frånvaron annars skulle studiebidraget dras in, säger Amina Sundberg.
I hennes fall fungerade varningen.
Det kändes inget vidare att få en varning och jag skärpte mig efter det, det tror jag att de flesta gör. Jag var väldigt skolless då men nu har jag gått igenom den perioden, säger Amina Sundberg.
Reglerna för rapportering av ogiltig frånvaro förändrades i årsskiftet för ett och ett halvt år sedan. Tidigare var det upp till skolorna att avgöra när en elevs frånvaro var tillräckligt allvarlig för att man skulle rapportera till CSN. Förra året rapporterades 96 fall i Västernorrland och i år har det ökat till 132. Om man ser till hela landet har antalet indragna studiemedel ökat med 44 procent på ett år. Enligt CSNs uppgifter till TT beror ökningen på att fler skolor rapporterar enligt reglerna nu än tidigare.
En del av dem som får bidraget indraget kanske inte bryr sig, det är ju många som hoppas av skolan också, säger Michaela Bergström.
Fast de flesta ångrar sig nog och tänker att de varit dumma. Utan studiebidraget har man inga pengar att leva för, säger Amina Sundberg.
Själv tror hon inte att hon kommer att ha fortsatta problem med ogiltig frånvaro.
Nu är det sista året på gymnasiet för mig så då gäller det att sköta sig.

Mer läsning

Annons