Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever missnöjda med ny parkeringsavgift

/
  • Patrik Rosenpärla, Rickard Jonsson och Marcus Byström bor långt från skolan och tar bilen när bussturerna inte passar med schemat. Men under sommaren blev det dyrt att parkera vid gymnasiet i Sundsvall, 1000 kronor per år kostar det som tidigare var gratis.

Vid terminsstarten i går överraskades Sundsvalls gymnasieelever av en prishöjning på hög nivå.
För nu kostar det att parkera.
— Vi tycker inte att det här är bra, säger Marcus Byström från Kovland.

Annons
Det gick från noll till tusen kronor över en sommar. I går möttes ett gäng bilburna Västermalmselever av nya parkeringsavgifter, 500 kronor per termin.
Hur ska man klara det när man har 950 kronor i studiebidrag? undrar Rickard Jonsson.
Han och kompisarna Marcus Byström och Patrik Rosenpärla tar sig från Kovland och Liden varje dag för att kunna studera. När det funkar använder de bussen, men det kan vara glest mellan turerna och ibland känns bilen som enda alternativet.
Alla i min klass kör, ingen kommer att gå med på det här, säger Rickard Jonsson.
Den som har mer än sex kilometer till skolan får gratis busskort, alternativt inackorderingstillägg. Men killarna tycker ändå att de behöver bil ibland, annars kan de få vänta flera timmar före skolans början och slut.
Man borde kunna ha en reducerad parkeringsavgift i alla fall, ett par hundra per termin kan jag betala, säger Marcus Byström.
Han tycker att det blir dyrt med 500 kronor fördelat på omkring 25 tillfällen, för oftare än så brukar han inte ta bilen.
Det är lätt för dem som bor i stan som bara kan cykla eller gå och där bussarna går varje kvart. För oss är det annat, säger Marcus Byström.
I våras fick de kommunanställda besked om höjningar av avgifter eftersom parkering ses som en löneförmån, utan höjning skulle kommunen måsta förmånsbeskatta och betala högre arbetsgivareavgift. Men eleverna har inga inkomster så samma motivering håller inte för deras del. Det är skolan som beslutar om parkeringsplatserna.
Det kostar att ha parkeringsplatser och det har varit trängsel om dem. Man får betala överallt, var man än står, säger gymnasieenhetschef Anders Edström.
Att eleverna inte fått information om förändringen tidigare förklarar Anders Edström med att beslutet fattats under sommaren och att det därför har varit svårt att nå ut. Beslutet gäller hela gymnasieskolan, inte bara Västermalm.
Gymnasieenhetschefen ser det inte som något alternativ att byta de fria busskorten mot parkeringstillstånd.
Busskorten är nog dyrare, men rent administrativt fungerar det inte att hålla på och byta in dem, säger Anders Edström.

Mer läsning

Annons