Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevernas skolk ökar i höst

/
  • Joao Pinheiro (S) vill att någonting görs åt skolket i skolorna.
  • Skolket i skolan ökar

Skolket ökar på Sundsvalls skolor.
424 elever är frånvarande mer än 20 procent av skoltiden.
– I många familjer mår barnen inte så bra, säger Joao Pinheiro (S).

Annons

Varje år börjar 1100 sexåringar grundskolan i Sundsvall. Enligt statistiken kommer 140 av dem att hamna utanför samhället senare i livet.

Det börjar ofta med en allt högre frånvaro i skolan. Den gör att de inte klarar utbildningsmålen, och i slutänden får svårt att få ett jobb eller att överhuvudtaget hitta en plats i samhället.

Effekterna för samhället är kostsamma, på flera sätt. Enligt en rapport som tagits fram på barn- och utbildningskontoret i Sundsvall kommer de 140 sexåringar som varje år hamnar i utanförskap senare i livet kosta samhället 2,2 miljarder kronor, fram till att de fyllt 65 år.

Skolket, inkörsporten till utanförskapet, är utbrett i Sundsvall. Under det gångna läsåret, 2013-2014, var 1167 elever frånvarande mer än 10 procent av skoltiden. Det inkluderar både giltig och ogiltig frånvaro. Än värre är kanske att 348 av de eleverna var borta mer än 20 procent av tiden, det vill säga mer än en dag i veckan.

I år ser det inte bättre ut, snarare sämre. Skolket blir allt vanligare. I början av den här terminen var 424 elever borta mer än 20 procent.

– Det är en mycket hög frånvaro, säger Joao Pinheiro (S) ledamot i Sundsvallsj barn- och utbildningsnämnd.

Socialt utsatta barn är överrepresenterade bland skolkarna. En undersökning som barn - och utbildningskontoret låtit göra av en mindre grupp på 60 skolkande elever visade att 73 procent hade ensamstående föräldrar. En stor andel hade också olika diagnoser, som till exempel ADHD.

Vad man ska göra åt skolket är en pågående debatt mellan politikerna. Joao Pinheiro tror att skolket speglar problemen, ojämlikheten och arbetslösheten i resten av samhället. Om föräldrarna mår dåligt gör barnen det också.

– De sociala myndigheterna och skolan borde bli mycket bättre på att samarbeta, säger Joao Pinheiro.

Mer läsning

Annons