Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elljusspåren smälter fram

/
  • Trots att det inte är helt bart på backen lockar Sidsjön ut hundmotionärer och löp- och promenadsugna i vårsolen.

Nu har våren börjat smälta fram elljusspåren runt om i Sundsvall.
– Det går att ta sig fram överallt. Om man är beredd på att det kan finnas en del snö- och isfläckar, säger Anders Norberg på kommunen.

Annons

Våren är här, längdskidspåren är borta och nu spritter det i stället i många löparben. Och elljusspåren har börjat smälta fram – från skidspår till löp- och promenadrundor.

– Det är blött, is och lite snöslask på de flesta ställena. Men det går att ta sig fram om man är beredd på snö- och isfläckar, säger Anders Norberg, chef för kommunens friluftsenhet på kultur- och fritidsförvaltningen.

Han fortsätter:

– Det är nog inget spår som är helt bart än.

Men han gissar att det bara är ungefär en vecka kvar innan vintern är ett minne blott och spåren är fullt framkomliga för löpare och flanörer.

Nu väntar vad Norberg kallar "efter vintern-arbete".

– Vi gör en inventering av alla spår och tittar över vad vi måste göra, vad vi bör göra och vad vi skulle vilja göra, säger han.

Det kan handla om att grusa delar av spåren, eller lägga vägtrummor för att undvika vattenskador.

Kommunen vill också fortsätta arbetet med belysningen som startade efter stormen Ivar.

– Vi har en flerårsplan att gräva ner elledningar i marken och byta till LED-lampor som drar mindre ström, säger Anders Norberg.

På delar av Hulispåret och på sträckan från Hillstamon till NTO-stugan har elledningar redan grävts ner. Resten av Hulispåret och spåret från NTO-stugan upp mot Södra berget är näst på tur, enligt Norberg.

Mer läsning