Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Else Ammor om socialnämndens underskott: "Måste hemtjänstpersonalen lära sig flyga?"

/

Trots socialnämndens jätteunderskott på 175 miljoner ska budgeten inte korrigeras.
Förre socialnämndsordföranden riktar nu skarp kritik mot Socialdemokraterna.
– Jag tycker det är arrogant av Malin Larsson (socialnämndsordförande). Folk kan faktiskt dö om hemtjänsten inte fungerar, säger Else Ammor (SP).

Annons

Vi berättade i torsdags om att besparingar och nedskärningar ska skapa balans i budgeten för socialnämnden. Bland annat ska arbetssättet för de anställda förändras och effektiviseras.

Else Ammor, som för ett par år sedan var socialnämndsordförande, men nu har startat upp Sundsvallspartiet, tycker det är fel väg att gå.

– Vi ser ju det här hända år efter år, att de går back och personalen går på knäna. Jag tycker det är helt otroligt att Malin Larsson (S) säger att de har tillräckligt med pengar. Jag anser att det har hon inte. Hon behöver minst 200 miljoner till per år. Då skulle ändå socialnämnden vara billig som jag uppfattar det, säger Ammor.

Läs också: Slutar koka potatis för att spara – men kommunen lägger 159 miljoner på konsulter

Hon jämför med några andra kommuner för att få tyngd i sitt påstående.

I Skellefteå avsätter man 24 505 kronor per invånare. I Östersund avsätter man ungefär 26 500 per invånare. Och när ST plockar fram siffror för Timrå, avsätter de 19 167 kronor.

Sundsvall då? 17 565 kronor.

– Jag förstår inte varför man inte tittat på dessa siffror. De går inte back för att personalen jobbar på fel sätt. De går back för att de har för lite pengar.

Ammor tycker att S måste erkänna att budgeten är fellagd.

– Behoven ökar. Men budgeten blir mindre eller har en liten, liten ökning. Personalen körs i botten. Och så tror man att man har pengar att spendera på annat.

– Jag tycker det är arrogant eller okunnigt av Malin Larsson att säga att personalen ska jobba annorlunda. Jag vet inte vad hon tänkt sig, att de ska lära sig flyga mellan hemtjänstkunderna? Folk kan faktiskt dö om socialtjänsten inte fungerar.

Läs också: Personalrockad på äldreboenden – lägre bemanning på stora enheter

Mer läsning

Annons