Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva barn vräktes under förra året

/
  • Antalet barn som tillsammans med sin familj vräks har minskat under senaste åren, men i Sundsvall fick elva barn ändå lämna sina hem under 2014.

Elva barn i Sundsvall vräktes förra året från sina hem.
Detta trots att regeringen har antagit en nollvision.
– Det är ett misslyckande och vi måste titta på varför det blivit så här, säger Malin Larsson, socialnämndens ordförande i Sundsvall.

Annons

Redan 2007 sattes nollvisionen upp. Den säger att inga barn ska tvingas att flytta från sina hem. Men fortfarande vräks flera hundra barn varje år i Sverige.

Förra året fick 459 barn vara med om att Kronofogden knackade på för att avhysa familjen – av dessa var elva barn från Sundsvall.

– Är det elva barn som har avhysts eller vräkts så är ju det ett misslyckande. Har vi nolltolerans så måste man jobba mot det också. Vi säger i vår mål- och resursplan att vi har nolltolerans mot både hemlöshet och vräkning av barn, så vi måste titta på varför det blivit så här, säger Malin Larsson, socialnämndens ordförande.

Men utvecklingen går trots allt åt rätt håll. Antalet verkställda vräkningar där barn berördes minskade i riket med 18 procent under 2014.

– Nu är det här gamla siffror från fjolåret och jag kan ju bara säga vad vi ska göra framöver, och det är ju att jobba för att absolut inga barn ska vräkas. Vi måste jobba för att hitta lösningar innan det går så långt, och ha en dialog och stötta föräldrarna, säger Malin Larsson.

Minskningen kan enligt Kronofogden delvis bero på att hyresvärdarna i dag ställer mycket hårdare krav på sina hyresgäster, och att det är svårt att få ett kontrakt om man kan ses som en riskperson.

– Vi har en tuff bostadssituation i dag och har man då en svår ekonomisk situation så är det ännu svårare att hitta bostad.

Kan ni erbjuda vräkta familjer ny bostad?

– Vi har ju egna bostäder där vi står för hyreskontrakten, men i dag finns inga sådana tomma lägenheter, säger Malin Larsson.

I Timrå vräktes under fjolåret ett barn och i Ånge behövde inga barn lämna sina hem.

Mer läsning

Annons