Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil om mardrömssemestern i Tunisien

/

Semestern blev en mardröm. Nu har Emil Lindström, 23, från Sundsvall, fått flyga hem och berättar om dygnen efter attentatet.
– Det känns overkligt, säger han.

Annons

I fredags inträffade ett terrorattentat på en strand i Tunisiska Sousse. Minst 39 personer ska ha dödats, däribland flera turister. Enligt UD ska 200 svenskar ha befunnit sig i området. Emil Lindström, 23, från Sundsvall, var en av dem. Han och hans norska flickvän Marita Enger befann sig bara två kilometer från dådet.

– Man är chockad och pressad, sa Emil när ST pratade med honom några timmar efter attentatet.

Emil och Marita låg på stranden och solade när det hände. Det var inte förrän de kom tillbaka till hotellet och läste sms från anhöriga i Sverige som de fick veta något. Sedan började mardrömsdygnen i väntan på svar.

– Hade jag fått åka hem i dag, som många andra svenskar har fått göra, hade jag självklart gjort det, sa Emil på fredagskvällen.

Många av de ledsna och rädda turisterna sökte tröst och skydd hos varandra efter händelsen. Gästerna på Emils hotell fick ett flertal löften om informationsmöten, men inga reseledare dök upp. Flera svenskar fick åka hem direkt efter attentatet men Emil och Marita fick vänta eftersom de hade bokat hemresan till Oslo.

Utan att veta om det var farligt att gå ut eller inte vågade de sig ut på restaurang kvällen efter.

– Man märkte att lokalbefolkningen var jätteledsen och rädd att förlora all turism efter detta. Alla var väldigt inställsamma och försökte lätta upp stämningen, säger Emil.

Det verkade länge som att Emil och Marita skulle behöva vänta på utsatt flygtid för hemresan, men till slut ombokades biljetterna.

– I lördags kväll fick vi ett brev under dörren till hotellrummet där det stod att vi skulle få flyga hem på söndagen klockan 23 lokal tid, i stället för på måndag morgon, säger Emil och fortsätter:

– Men det var otroligt roddigt innan vi fick beslutet. Det verkade som att ombokningen var en nödlösning från UD då vi förstod det som att det fanns misstankar om nya hot.

Klockan fyra i morse landade de till slut i Oslo där de möttes av norska medier så fort de klev av planet.

– Många valde att ställa upp på tv-intervjuer, men inte vi. Det kändes för jobbigt. Vi ville bara hem, säger Emil.

Väl i Oslo släppte spänningarna, men ändå var det inte förrän de kom hem som han faktiskt insåg allvaret.

– När vi var där försökte jag lugna mig själv och tänka att det inte var någon fara, men nu när vi har landat känns det overkligt. Det är en sådan sak man tänker aldrig ska hända en själv, säger Emil.

Mer läsning

Annons