Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 60 år gammal skönhet

Annons
Läcker för som eld står den solen och glänser. Den gamla skönheten från 1945 har 2000 mil på vägmätaren. Hemmaarenan var Frösön, Östersund. Nu finns den på Essvik och vårdas ömt v ägaren Kent
Det finns inga fakta på mängden utryckningar, men med tanke på hur lite den gått så kan det inte var allt för många.
Brandbilens hemadress i aktiv tjänst var Frösö Köping, brandförsvaret Genvalla.
Vid en kontroll av besiktningspapper under åren verkar det som ljuddämparen varit akilleshälen. Där har den fått flest anmärkningar.
Under övriga omkostnader, som noga bokfördes, finns en tung post. Fyra batterier till brandbilens ficklampa för fyra kronor styck. Året var 1958.
Den 15 maj 1948 undersöktes en skogsbrand modell mindre. Dagen efter blev det utryckning igen, soteld i Röde skola.
Det är knapphändiga uppgifter i brandmännens dagliga rapportering. Men under posten bensinförbukning under 1958 tankades den 15 januari 56 liter bensin för 70 öre litern och den 7 augusti 60 liter för 78 öre litern. Bensinpriset började nå svindlande höjder.
Vid en flygande inspektion den 14 mars 1958 anmärktes på att den röda utryckningslampan var ur funktion. Enligt polisrapporten fick brandbilen fortsätta till stationen på Frösön.
Den 6 juni, sveriges nationaldag ska jag sätta flaggor på bilen och göra en runda in till Sundsvall. Nu ska vi bräcka norrmännen, säger Kent Rosengren.
Enligt ägaren kommer man att delta på Svartviksdagarna i slutet av augusti. Dessutom blir det jippon i Kvissley under sommaren.
Brandbilen har uppnått den åldern att den behöver inte skattas eller besiktas.

Mer läsning

Annons