Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En busslast omtanke

/
  • Lådor med förnödenheter står uppradade i väntan på att lastas på bussen till Ryssland.

Ett fängelse, ett barnhem, ett sjukhus och ett vårdhem ska få besök. I dag åker 13 Sundsvallsbor till Ryssland för att hjälpa.
Sundsvalls Tidning var på plats då de lastade bussen full med förnödenheter i går.

Annons
Det började med en vanlig turistresa för några år sedan. Men semesterglädjen ville inte riktigt infinna sig när Sundsvallsgänget såg misären de ryska barnen levde i.
Vi var åtta personer som besökte ett internat för föräldralösa barn utanför staden Volchov. Volchov är ungefär lika stort som Sundsvall och ligger 13 mil öster om St Petersburg. Barnen på internatet hade det verkligen svårt, berättar Marie Ekenryd.
Då hon och hennes kamrater kom hem bestämde de sig för att bilda Föreningen för Volchov-regionens barn. I dag har de ungefär 170 medlemmar över hela Sverige, varav ett femtiotal i Sundsvall.
Men vi arbetar inte längre bara för barnen kring Volchov, utan även för vuxna som behöver oss, säger Marie Ekenryd.
Föreningen samlar pengar genom att ha loppis i Brukskiosken i Matfors och de anordnar lotterier och konserter. Dessutom tar de ut en liten medlemsavgift varje år, och de brukar få bidrag från olika organisationer.
För pengarna åker några av medlemmarna till Ryssland två gånger per år, varje vår och höst. Den här gången är vi 13 personer som far. Vi köper och samlar förnödenheter som vi har med oss och delar ut, säger Marie Ekenryd.
I går var hon och flera andra från föreningen på Matfors skola för att bära upp förnödenheterna från källaren, ut till den väntande bussen. Skor, kläder, skolartiklar, leksaker, baby-paket med bland annat blöjor, sängkläder, godsaker.
Och pynt! Vi var på ett vårdhem i fjol, som vi ska besöka nu igen. Det var ohyggligt trist där. De bad om tavlor och saker till väggarna, säger Marie Ekenryd.
Förutom vårdhemmet för förståndshandikappade, åldringar och sjuka, ska föreningen besöka ett fängelse i St Petersburg, ett sjukhus och särskilt deras BB-avdelning där baby-paketen delas ut, och så internatskolan för de föräldralösa barnen.
Vi har alltid kalas då vi kommer, vi bjuder på fika och barnen får välja varsin leksak. De blir så glada! säger Marie Ekenryd.

Mer läsning

Annons