Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En drastisk förändring måste ske"

/

Nu har Stenstan fått ännu ett hårt slag.
Nu packar Myrorna i centrum ihop och drar ut till Birsta, som många andra.
– Det droppar ett tag, sen rinner det men nu forsar det bara – det kommer att gå fort, säger Karin Törner, butiksansvarig på Myrorna i Sundsvall.

Annons

Det kommer att resultera i ett stort hål på västra delen av gågatan där även Marinas mode håller sin utförsäljning.

– Det är synd för jag har värnat och jobbat för Stenstan sen jag kom till Sundsvall 2001, säger Karin Törner, butiksansvarig på Myrorna.

Myrorna har letat efter ny lokal en längre tid. Det nya hyreskontraktet skrevs på före jul och nu hoppas man att flytten ska vara klar till slutet på april.

Bristande tillgänglighet är det största problemet. Folk som kommer för att lämna gåvor kan bara köra fram till butiken vissa tider på dygnet.

– Dessutom är hyrorna i staden för höga, sett till hur många besökare vi har, menar Karin Törner.

– Stenstan är på väg att dö ut, och det är för sent att göra något. Det har gått för långt – vi bor faktiskt inte i Stockholm city, fortsätter Karin Törner.

Även Theresa Bystedts butik Riotlab flyttar. Hennes hyreskontrakt var på tre månader och Theresa valde att inte förlänga.

– Jag var sugen att förlänga och prova men när alla runtomkring börjar stänga så vågade jag inte, berättar hon.

I stället satsar Theresa på ett nytt koncept – att kombinera webbshop och butik i en kontorslokal.

Den nya butiken kommer bara att vara öppen en dag i veckan.

– Det har varit roligt att möta alla kunder, och det är märkligt att staden bara har dött. Det är faktiskt folk som bor här som formar staden, säger Theresa Bystedt.

Myrorna och Riotlab är inte ensamma om att stå med flyttlådorna i största hugg – Intersport och Hemköp är några av butikerna som helt stänger.

– Det är bedrövligt – vi lever inte på 1970-talet. Hyresvärdarna måste vakna, säger Peter Berg, butikschef på Hemköp.

Peter tycker att det har fått gå alldeles för långt.

– Man skulle ha gjort något åt situationen för länge sedan. Nu går det bara åt ett håll. När de stora kedjorna försvinner har det gått långt och vi är där nu.

Parkeringar, tillgänglighet och hyror är det som oftast kommer upp när näringsidkarna i Stenstan får ordet, men frågan är om det räcker?

Peter Berg är inte bara besviken på hyresvärden utan även på politikerna som inte gör något.

– Jag har inte hört ett enda ord från politikerna. Inte en enda har beklagat att vi försvinner. Men nu är det för sent – ska det ske en förändring måste det till något drastiskt. Och läget är akut, säger Peter Berg.

Mer läsning

Annons