Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mörk dag för RFSL när Åke Green friades

Pingstpastor Åke Green från Borgholm blev friad från åtalet om hets mot folkgrupp i en predikan mot homosexualitet. – Det är en mörk dag för oss, säger Christian Olofsson, ordförande i RFSL, Västernorrland.

Annons
Riksförbundet för sexuellt likaberättigande( RFSL) hade hoppats på en fällande dom. Åke Greens uttalande om att \" sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen\" och att \"sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren\" bedöms av Högsta domstolen vara kränkande. Den anser också att Åke Green var medveten om det.
Åke Green säger att han bara har återgett vad som står i bibeln men det har han inte. Han har själv tolkat vad som står där. Vad blir förlängningen av det här? Ska lagen tillåta uppvigling? frågar sig Christian Olofsson.
Högsta domstolens friande dom motiverar dess ordförande, justitierådet Johan Munck, med att en fällande dom inte skulle godkännas av Europadomstolen. Domen skulle underkännas med hänvisning till religionsfriheten.
Högsta domstolen hade verkligen ett verktyg i lagen om hets mot folkgrupp. Den kunde klart och tydligt ha visat i handling vad vi ska ha för samhälle. I och med den här domen ges handlingsutrymme för mörka krafter. Jag menar då extremister, säger Christian Olofsson.
Han får inte Åke Greens predikan att gå ihop med Guds kärlek och alla människors lika värde.
Jag tror inte att Jesus hade trivts tilsammans med Åke Green.

Mer läsning

Annons