Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny tobaksautomat ska stoppa tobaksstölder...

En ny tobaksautomat ska stoppa tobaksstölder på Ica Kvantum i Kvissleby.
Men det är allt ifrån fläckfritt.
— Jag har förlorat 440 kronor sedan det infördes. Det är lurendrejeri, säger Annelie Lundgren.

Annons
I stället för att köpa tobaken direkt i kassan får kunden ett kort som laddas mot betalning. Kortet ska sedan stoppas in i en maskin i affären och i utbyte kommer ett cigarettpaket eller en snusdosa.
Tobak är en tacksam produkt att stjäla. Den väger nästan ingenting och det går fort att få stort värde på bytet, säger köpman Göran Grundström.
Men det är inte bara positiva reaktioner från kunderna. Kortet är bara brukbart i två timmar från det att det laddas. Om kortet inte används på den tiden blir kunden utan både tobak och pengar.
Jag är så van att cigaretterna ligger tillsammans med de andra varorna på rullbandet och att de som vanligt ska ligga i påsarna när jag kommer hem. Det där kortet stoppar jag ner i plånboken och när man är stressad är det lätt att glömma bort det, säger Annelie Lundgren.
Två gånger har hon glömt bort det extra momentet och när hon upptäckt det har de två timmarna gått. Och trots att hon haft med sig både kvitto och kort till butiken har hon blivit nekad att få tillbaka sina pengar eller att få cigarettpaketen hon betalat för.
Som det är nu stjäl de från konsumenterna, säger hon.
Tanken med en tidsspärr på kortet är att göra det svårare med langning. Man har tyckt att det varit en risk att en del människor ska köpa en bunt med kort och sedan sälja dem vidare till minderåriga.
Göran Grundström förklarar att man som utgångspunkt sagt att man ska neka kunden att få tillbaka pengar eller få sin tobak om de inte utnyttjat kortet innan tidsfristen gått ut.
Vi skyltar tydligt med vad som gäller men jag ser en negativ konsekvens här. Vi måste se närmare på det och självklart förbättra det så att det blir bra för kunden, säger han.
Han lovar också att Annelie Lundgren ska få tillbaka sina pengar.

Mer läsning

Annons