Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En postorderfirma för knark

/

\"Salamanders\" lägenhet i Malmö var en postordercentral för knark. Härifrån ska 21-åringen ha skickat minst 7 000 tabletter ecstasy till ungdomar i hela Sverige. Sundsvallspolisens avslöjande blev dessutom ingången till den största knarkutredningen i Malmös historia.

Annons
Det började med två Sundsvallskillar som åkte fast med ecstasytabletter och en försäljningslista på Obs-parkeringen i våras.
Utredningen ledde bakåt till den 21-årige polissonen i Malmö. Vid en husrannsakan i hans lägenhet hittade narkotikaspanarna en specifikation från posten, som visade att han skickat paket till fler orter än Sundsvall.
Det är då vi får klart för oss att det här är mycket större än en enstaka försändelse, berättar Leif Ström på narkotikaroteln i Sundsvall.
I går åtalades 21-åringen för grovt narkotikabrott. I förhör har han medgivit att det var han som skapade signaturen \"Salamander\" på internetforumet Flashback. Men han säger också att det var fler än han som använde identiteten, och marknadsförde ecstasy mer eller mindre öppet till nyfikna ungdomar runt om i landet.
Beställningarna gjordes sedan via sms och mobilsamtal. Knarkeveranserna kom direkt hem i brevlådan dagen efter.
En genomgång av hans bankkonton avslöjade intäkter på sammanlagt 350 000 kronor. Själv hävdar 21-åringen att han var en \"målvakt\". Som betalning för risken fick han 20 procent, resten ska hans uppdragsgivare ha tagit hand om.
Vilka dessa uppdragsgivare är vågar han inte berätta.
Åklagaren gör gällande att 21-åringen skickat hela 7 000 tabletter till ungdomar från Ängelholm i söder till Kiruna i norr. Det mesta har han erkänt, men nekar också till en del av det som läggs honom till last. Ett hårt fängelsestraff väntar honom efter rättegången som börjar den 16 eller 19 december.
Ett stort antal lokala langare, köpare och brukare på ett 15-tal orter är redan dömda, och ytterligare 11 personer från Umeå, Örnsköldsvik, Bredbyn, Harmånger och Domsjö åtalades i också i går.
Sundsvallspolisens arbete gav Malmöpolisen en gyllene ingång till vidare spaning mot personer i \"Salamanders\" närhet. \"Operation dammråtta\", som den kallas, har vuxit till den störtsta knarkutredningen i Malmös historia, med cirka 100 unga skåningar misstänkta för narkotikabrott.
Men varken polisen i Malmö eller Sundsvall kan ännu med säkerhet säga vem som försett \"Salamander\" med ecstasy och andra droger eller vem som tog hand om pengarna.

Mer läsning

Annons