Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rättsröta utan like

/
  • Merit Wager, Medborgarnas Flyktingombudsman, har i många år debatterat, kritiserat och personligen engagerat sig i hanteringen av flyktingar i Sverige. Mer om hennes åsikter hittar du på www.mfo.nu och www.merit.blogg.se

Flyktingar ses numera som någon sorts kriminella, och rättsosäkerheten är total.
Det anser Merit Wager, Medborgarnas Flyktingombudsman, bloggare och opinionsbildare i flyktingfrågor.

Annons
Merit Wager har reagerat på ST:s artiklar om 19-årige Sundsvallskillen Mohammad och de 28 andra ungdomarna som sitter inlåsta på förvar och häkten runt om i landet.
Hon säger att Mohammad inte är ensam om att känna sig utpressad av polisen, eller att Migrationsverkets personal många gånger är respektlösa och spionerar på de intagna.
Han har rätt. Det är precis samma upplevelse som många andra på förvaren har, säger Merit Wager.
Vad som helst som de säger eller gör i förvaret kan bli inskrivet i en journal av Migrationsverkets handläggare. Och det kan sedan ligga till grund för att han blir flyttad till häktet, om han mopsar sig, fortsätter hon.
Människornas öden i förvaren beskriver hon som ett stort lotteri.
De är som läger i miniatyr, och man känner igen vissa mekanismer från forna dagar. Ett slutet system utan insyn, där småpåvar, ofta utan juridisk kunskap, kan härja fritt, säger Merit Wager.
Som ST berättade i går har polisen en betydligt hårdare linje än Migrationsverket.
Migrationsverket hade tidigare precis samma inställning. De har lyssnat på kritiken, men det har polisen inte gjort ännu. Det är därför vi har uppvaktat Rikspolisstyrelsen och Justitiedepartementet.
Merit Wager utnämndes till Flyktingombudsman 2002, på initiativ av folkpartistiske riksdagsmannen Mauricio Rojas. Hon säger sig vara politiskt obunden, och får inga bidrag från någon.
Merit Wagers möten med asylsökande har hon dokumenterat, och hon har engagerat sig i många enskilda fall. Bland annat Mamadou, som snart suttit inlåst i två år.
Det har kostat 2,2 miljoner och hans förstörda hälsa att ha honom inlåst. Varför låsa in folk för 3 000 kronor dygnet, när vi kan ha dem i frihet för 71 kronor om dagen? säger hon.

Mer läsning

Annons