Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig gran(n)samverkan

/
  • Så var det gjort. Nu ska granen bara lyftas bort från stubben, då kommer decembersolen förhoppningsvis att lysa på oss igen, säger Hans-Erik Olsson, till Sonny Andersson och Linnea Lång från gatuavdelningen på Sundsvalls kommun.

Nu tändas tusen juleljus. Inte tusen kanske, men väl ett hundratal kommer att lysa upp Stora torget i Sundsvall nu på lyslördag.
Och nu är granen som ska stå på torget fälld.

Annons

– Indals ståtligaste silvergran som familjen Olsson skänkte är nog den snyggaste på länge som kommer att pryda centrum, säger Sonny Andersson, på gatuavdelningen.

– Instämmer. Den planterade jag 1971 och nu har den vuxit ur tomten. Jag funderade på om stormen Ivar skulle fälla granen men den stod pall, säger före detta silvergransägaren Hans-Erik Olsson.

Då kommunen sökte granar kom det in 40 ansökningar om granfällning på två dagar, så kommunens annons fick stoppas.

Av 40 granar har sju stycken valts ut som ska stå på Stora torget, Olof Palmes Torg och vid Knaust i Sundsvall. Dessutom på Alnö, Matfors, Kvissleby och Stöde.

– Jag och frugan Ulla-Britt, hörde på radion att Sundsvalls kommun sökte stora julgranar, så det var bara en lyckträff att vi blev av med vår. Lite synd tycker jag väl att det är om katten och skatorna som trivdes så bra bland barren, säger Hans-Erik.

– Några får tacka sin lyckliga stjärna också. En fällning i ett bostadsområde av ett så här stort träd brukar kosta cirka 8000–10 000 kronor säger Sonny Andersson.

– När lamporna tänds, då blir det roligt och extra juligt och staden inbjuder till shopping och då trivs jag, säger Linnea Lång, Gatuavdelningen, Sundsvalls kommun.

Mer läsning