Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En särskild dag på tivolit

En försiktig säsongspremiär på Midälvaplan i Sundsvall. Med nybesiktade karuseller.
Den polske tivoliarbetaren Rudlicki Macian blickar ut över det ödsliga nöjesfältet och tänker hela tiden på regnet och påvens begravning. Och Signe Almroth får till slut sin sockervadd.

Annons
Under hela vintern har tivolit legat i ide i Tallåsen, strax utanför Ljusdal.
Nu har grejerna packats upp och de små karusellerna ser lite luggslitna ut i det våta gruset.
Tolv timmar tar det att bygga upp tivolit, koppla sladdar, provköra och finjustera. Och det tar tolv timmar att packa ihop.
Två dagar på varje plats. Två dagar, säger Rudlicki Macian och håller upp två fingrar framför ansiktet.
I dag säljer han lotter från en vagn. På väggen bakom honom hänger vinsterna. Gula, mjuka gosedjur. I vagnen intill står hans fru och säljer sockervadd och popcorn. Sonen sköter virvelvinden.
Klockan är kvart över fyra på eftermiddagen och ett tiotal familjer strosar omkring i regnet. Barn i galonbyxor med sockervadd i blick.
Sexåriga Signe Almroth vill åka drakkarusellen. Hon får det. Sedan får hon åka ett minitåg med lillebror Malte, som snart fyller två.
Första varvet är jätteroligt.
Efter det andra varvet är undergången nära. Familjens hund Alida står bunden vid staketet och kastar sig vilt så fort barnen är i närheten. Malte storgråter. Tåget stoppas och man kan tro att Malte behöver tröstas länga. Men det behövs inte. Vi hinner knappt blinka förrän lillkillen har klättrat upp till virvelvinden.
Pappa Markus Almroth är en rutinerad tivlolibesökare. Uppvuxen strax utanför Göteborg har Liseberg varit ett givet utflyktsmål varje sommar.
Nu står han med sitt termoskaffe och huttrar i regnet och tvärvägrar att åka piratbåten med Signe.
Jag mår redan lite illa, säger han.
Vill du att jag ska må illa då? undrar mamma Anna Almroth.
Ur högtalarna strömmar gamla välkända poplåtar från sent 50-tal och tidigt 60-tal. Känner igen Niel Sedakas "Calendergirl" och "Runaway" med Del Shannon.
Återvänder till Rudlicki Macian för att prata om vädret.
Det är klart att det regnar. Påven begravs ju i dag. Vi har följt ceremonin på tv hela förmiddagen, säger han.
Sju polacker jobbar på tivolit. 95 procent av alla polacker är katoliker, alla är stolta över påven som en gång hette Karol Wojtyla, och var en av dem.
I natt ska Rudlicki och hustrun sova i vagnen med alla gosedjur. Han berättar att alla lotterivagnar är utrustade med en bostadsdel.
Hela sommaren ska de resa runt med tivolit. Snart bär det i väg till Ånge, sedan blir det Sollefteå och Härnösand. Marknader och fester kräver karuseller och lotterier. Norrland har blivit deras område och Rudlicki Macian har ännu inte vant sig vid att säsongen är så kort, trots att han jobbat med tivolit i 15 år.
I september är allt över, säger han. Men i morgon kommer solen att skina. Då kommer besökarna.
Så kan det bli. Och Signe behöver inte tjata för att få sin sockervadd. Hon häpnar över det storslagna luddet och bestämmer sig genast för att låta pappa få en stor bit och att Malte ska få smaka lite. Och det blir väldigt kladdigt i den regnvåta sittvagnen.

Mer läsning

Annons