Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En timme för Jorden

/

I morgon klockan halv nio på kvällen startar Earth Hour. Det är världsnaturfonden som uppmanar oss att under en timmes tid släcka våra lampor och sända ett budskap till makthavarna.

Annons

I Sundsvall har 46 företag anmält att de skall delta i manifestationen. Sundsvalls kommun kommer att delta genom att släcka ned tre byggnader i Sundvall: Kommunhuset, Kulturmagasinet och utsiktstornet på Norra berget.

– Det är en symbolisk handling som skall ge draghjälp för att andra skall engagera sig säger Anders Östman på Sundsvalls kommun.

Två av de företag som anmält sig i Sundsvall är City Café och restaurangen Invito.

– Vi gör en liten grej i en stor gärning säger Gunilla Sjöberg på City Café.

På caféet brukar inte alla lampor vara tända efter stängning, det är bara några i fönstret som brukar vara tända men på lördagskvällen kommer allt att släckas under en timme.

– Det här är ett bra sätt att få människor att intressera sig för de här frågorna säger Gunilla Sjöberg.

Freddie Hellman, som äger restaurangen Invito i Sundsvall är positiv till Earth Hour.

– Det är enkelt för oss att hänga på sådana här initiativ, annars är det väldigt dyrt och svårt att bli mer energisnål säger Freddie Hellman.

På Invito kommer de att hålla öppet under den speciella timmen, allting kommer att släckas utom köksmaskinerna och istället får gäster äta till levande ljus.

Earth Hour startade i Sidney Australien 2007. En lång torka skapade en miljödebatt i landet, över två miljoner Sidneybor och 2 000 företag släkte sina lampor under en timme. Nyheten spreds snabbt över världen. Förra året deltog över 1 400 svenska företag i manifestationen.

Mer läsning

Annons