Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tryggare tillvaro för familjen Smith

/
  • Lorena tycker framtiden känns positivare.
  • Lorena och hennes goda vän Alex Perera, som hjälpt familjen mycket, gläds åt den nya lägenheten.
  • Efter att ha bott på vandrarhem en tid kan nu familjen koppla av i en egen vrå.
  • – Lägenheten är jättefin. Det känns otroligt skönt att ha fått något eget, säger Lorena
  • I den nya lägenheten kan familjen känna en trygghet.

Längst upp under takets nock i en ljus vindsvåning har familjen Smith hittat en trygghet. Här kan Lorena och Jacob numera sova lugnt om nätterna, för nu behöver de inte oroa sig för var de ska sova nästa natt.

Annons

Ljuset strilar in genom persiennerna och fyller den lilla vindsvåningen ovanför Pingstkyrkan med en känsla av hoppfullhet. Lorena Smith stökar runt i köket och hennes son Jacob sover tryggt inne i sovrummet med favoritfilmen spelandes i bakgrunden. För några veckor sedan stod den lilla familjen hemlös, men i måndags fick de nycklarna till en bostad de nu kan kalla hem.

Läs även: Lorena och Jacob uppmanas flytta till annan kommun av socialtjänsten

– Vi skrev in oss på den här adressen häromdagen. Det känns otroligt skönt att få ha något eget och jag är väldigt tacksam över den hjälp vi fått. Jacob har blivit mycket lugnare nu och sover mycket bättre, säger Lorena.

– Lägenheten är väldigt fin och det är bra att den ligger så centralt. Jacob måste vara med mig hela tiden och då är det bra om det inte är så långt till allting.

16-årige Jacob är autistisk av hög grad och är i behov av moderns hjälp dygnet runt. Han är en energikrävande, men gullig, pojke som älskar datorer, filmer och att vara ute i naturen. Under tiden som familjen inte har haft en egen vrå har Jacob haft sömnproblem och varit väldigt orolig i allmänhet, vilket har varit krävande för båda två.

– Även om folk varit snälla på Slädagården, där vi bodde innan vi fick lägenheten, så är det inte lätt att bo så nära inpå andra. Det tar tid att lära känna människor och man blir stressad över att man ska försöka att inte störa någon annan, säger Lorena.

Familjen flyttade till Sverige från Sri Lanka och har haft mycket hjälp från deras gamla vän Alex Perera och hans familj sedan de kom hit.

– Jag sa till dem att komma hit till Sverige för pojkens skull och att vi självklart ställer upp i sådana fall, men vi visste inte att det skulle bli så här krångligt, säger Alex.

Det har varit många motgångar från kommun och socialtjänst och Jakobs diagnos gör dessutom processen mycket svårare.

Läs även: Socialtjänstens agerande upprör andra kommuner

– Det gäller att man planerar eftersom Jacob måste vara med hela tiden. I dag hade jag tur som tog mig hela vägen till Skattekontoret, ibland fastnar man halvvägs. Jag har försökt gått till banken flera gånger, men det har misslyckats för han tycker inte om den byggnaden. Det går inte att göra något lite snabbt, säger Lorena.

Även om de fått en bostad så är det fortfarande mycket pappersarbete kvar. Under nittiotalet studerade Lorena psykologi på ett college i USA och hon skulle gärna vilja jobba med barn och ungdomar, men så länge Jacob inte har någon assistent så kan inte Lorena jobba vilket innebär att de måste söka bidrag varje månad.

– Om han skulle få en assistent eller en plats på en skola så skulle jag kunna jobba och däremellan koppla av lite ibland. Det var så länge sedan jag hade tid för mig själv, så det skulle vara skönt att bara ta en kopp kaffe någonstans, säger Lorena.

Det har varit en tuff tid för den lilla familjen, men framtiden ser betydligt ljusare ut. För att kunna bygga upp ett hem har de fått bidrag och gåvor i form av bland annat möbler från Pingstkyrkan, Lions Club Sundsvall och Sängjätten.

– Jag är otroligt glad och tacksam till alla som hjälpt oss. I och med lägenheten har vi fått en helt annan trygghet och framtiden ser positivt ut. Allt känns betydligt lättare.

Läs även: De röstsvaga diskrimineras i tysthet

Mer läsning

Annons