Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energifylld satsning på kraftstation tar form

/

Kraftstationen i Torrsjö kommer snart att tas i bruk. Ägaren Arne Forsell röknar med att kunna försörja 40 villor med direktvekande från sitt kraftverk.

Annons
Ombyggnationen har gått enligt planerna och Arne Forsell som är en av ägarna till stationen är nöjd med hur jobbet framskridit.
Arbetet har gått enligt tidsplan och det är full fart här. Vi har haft bra entreprenören som gjort att flutit på så bra, säger Arne Forsell.
Den gamla stationen var nedsliten och satsningen på 3,3 miljoner var nödvändig.
Vi har miljöanpassat oss helt efter miljökontorets önskemål. Den el vi producerar är miljömärkt och vi får ersättning för producerad el i form av ett elcertifikat, säger Arne Forsell.
Elcertifikat är ett marknadsbaserat stöd för att stimulera produktion av förnybar el. Det bygger på en lag från 2003 och berör såväl elproducenter och elleverantörer som elhandlare, nätägare och elanvändare. Elcertifikat är ett bevis i elektronisk form som ges till alla producenter av förnybar el.
En annan miljöanpassning är flytten av en gammal groddamm.
Där den nya stationen byggdes låg en så kallad grodlokal. Den flyttat vi till en för grodorna lugnare plats. Att grodorna trivs på det nya stället kunde vi se direkt. Sensuella grodor levde verkligen loppan på nya platsen, säger Arne Forsell.
Arne Forsell som äger kraftverket, det köpte han av Båkab 1995.
I november ska vi vara igång med en kapacitet i stationen på 800 000 kWh vid ett normalår. Det räcker för att värma 40 eluppvärmda villor och år, säger Arne Forsell.
Det gamla kraftverket som togs i bruk 1920 var i dåligt skick. Det var traktens bönder som lät uppföra det.
Det är Torrsjöåns vatten som skapar kraften i de två turbinerna. Närmare kusten byter ån namn tlll Stångån.

Mer läsning

Annons