Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energikonsultens bästa tips: Proffshjälp och prövade produkter

Det går inte att säga vad som är bäst. Behoven, bekvämligheten och de praktiska förutsättningarna avgör vilket elsystem villaägaren ska satsa på.
— En del saker kan man inte läsa sig till. Broschyrer är alltid vinklade, säger energikonsulten Lars Andrén.

Annons
För villaägare som har fungerande värmesystem är det sällan lönsamt att helt byta.
Men när det väl är dags för en förnyelse är det viktigt att inte göra fel. Då ska man ta emot professionell hjälp och kommunens energirådgivare har mycket kunskaper.
Information som de inte har kan de gräva fram. Man ska inte göra samma misstag som andra har gjort och är det någonting vi kan i det här landet så är det teknik, säger Lars Andrén, i samband med en föreläsning i Sundsvall.
Lars Andrén har anlitats av Villaägarna, Vuxenskolan och energirådgivarna. Medelåldern på det välbesökta föredraget vittnar om att intresset för energilösningar ökar i takt med åldern.
Det är synd. Unga människor som vaknar tidigt har mycket pengar att tjäna, säger han.
Den som inte vill jobba med ved och inte har någonstans att förvara den ska inte välja vedeldning. Förutom behov och förutsättningar kan investeringsvilja, driftskostnader, bekvämlighet, inomhusmiljö och miljöhänsyn vara sådant som avgör vad villaägaren satsar på.
Själv talar jag mig gärna varm för solfångare eftersom ingen äger solen och den inte kan beskattas. Men har man inte den rätta vinkeln på taket och om det inte ligger åt rätt väderstreck så är det inget alternativ. Men i kombination med andra bränslen kan det bli väldigt lönsamt. Jag klarar mig nästan enbart på solvärme halva året.
Enligt Lars Andrén kan en pelletskamin betala sig på några år. Den är också lättare att hantera än den vedeldade kaminen. Bergvärme kan vara lönsamt för den som gör av med mycket villaolja eller vattenburen el. Har man däremot direktverkande el är det sällan en bra investering att helt byta system.
Lars Andrén vill också uppmuntra till renoveringar som kan löna sig i längden.
Idag får man en skattereduktion om man byter till treglasfönster. Det kostar ändå stora pengar så det går inte bara att rusa hem och montera bort de gamla, men när man väl byter ska det göras på ett klokt sätt.
Tilläggsisolering är en annan åtgärd som kan minska elförbrukningen.
Men även det måste göras på rätt sätt. Blir det för tätt kan det resultera i dålig luft och fukt- och mögelproblem.
Ett annat gott råd är att läsa oberoende utvärderingar.
Köp bara testade produkter, säger Lars Andrén.

Fakta/Andréns bästa spartips
¤ Investera i ett snålsprutande duschmunstycke. De kostar någon hundring och en familj på fyra personer kan spara tusenlappar varje år i minskade varmvattenkostnader.

¤ Bli medveten tidigt. Unga nyblivna villaägare har mycket att vinna på att intressera sig för olika uppvärmningssystem. Ta hjälp av kommunens energirådgivare och gör hembesök hos människor som investerat i intressanta lösningar.

¤ Tonåringar duchar gärna, länge och ofta. Montera ner hållaren där duschmunstycket sitter så att den som duschar själv får hålla i det. Det kan verka utstuderat, men duschtiden kortas ner.

¤ Vid byte av vitvaror bör köparen alltid kontrollera produktens energiåtgång.


Fakta/Elmarknaden
Många villaägare byter bort elvärmen, men förändringen går långsamt. Flertalet håller fortfarande värmen med hjälp av upphettade elelement.
En tredjedel av de svenska småhusen värms med el. Direktverkande är vanligare än vattenburet. Ändå minskade andelen eluppvärmda hus med två procentenheter förra året, jämfört med året innan.
Inte fullt nio procent av villaägarna värmer sina hus med olja. Det är en minskning med nära en procentenhet.
Drygt nio procent värmer husen med biobränsle, som gått om olja i användning.
Drygt 20 procent av småhusen värms upp med el, kombinerat med biobränsle. Det är en ökning med nästan två procentenheter.
I mindre än åtta procent av småhusen i landet används enbart fjärrvärme, vilket innebär en liten ökning.
Mest sällsynt är det med berg-, jord-, eller sjövärmepumpar. Cirka fem procent använder sådan teknik, men de alternativen har ökat med mer än en procentenhet sedan i fjol.
Källa: Statistiska centralbyrån

Mer läsning

Annons