Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik känner sig sviken av vården

/
  • För 23-årige Erik är varje timme, dag, vecka och månad en kamp mot drogsuget och oron inombords. Han tycker sig vara i stort behov av hjälp från psykiatrin men remissen dit har skickats tillbaka.

Efter år av missbruk har Erik varit drogfri sedan februari. Det innebär en ständig kamp. I flera månader har han stridit för att få samtalsstöd och mediciner.
– Jag är rädd för mig själv men får ingen hjälp, säger han.

Annons

Drogerna tog tidigt Erik i sitt grepp. Redan som liten var han en orolig själ. Han blev retad för sin övervikt, familjen hamnade i svårigheter och som nybliven tonåring provade han droger för första gången.

– Vid 16 tog jag droger så gått som varje dag och när jag var 18 dog farsan. Vi stod varandra väldigt nära och då brakade allt. Tryggheten försvann och jag hamnade på gatan, berättar han.

Sedan dess har han tillbringat långa perioder på institutioner.

I juli i fjol tog Erik en överdos. Den sjunde i ordningen. I två dygn låg han i respirator. Han omhändertogs enligt Lagen om vård av missbrukare och efter en grundlig psykiatrisk utredning diagnosticerades han med adhd, social fobi, och depression och borderline.

Under våren och sommaren har 23-åringen besökt flera vårdcentraler för att få hjälp för sitt mående men det enda primärvården kan erbjuda är en remiss till psykiatrin.

– Jag behöver samtalshjälp och medicin för min adhd men när jag kontrollerade vad som hade hänt med remissen ett par månader efter att den var skickad till psykiatrin visade det sig att den var tillbakaskickad med beskedet att det är den tidigare bedömningen som gäller.

En av Eriks bästa vänner försöker hjälpa honom.

– Det vi reagerar så starkt på är att remissen skickades tillbaka och att de går på en halvårsgammal bedömning. Efter att Erik kom ut från LVM-hemmet Hornö bodde han en vecka på Bruksgården i Skönsberg. Efter det har han fått klara sig på egen hand. Det är inte klokt, med den missbruksbakgrund och de problem han har är han farlig för sig själv, säger hon.

Både vännen och Erik själv känner en ständigt gnagande oro.

– Det är ett himla bollande med människor som försöker vara drogfria och jobba med sig själva. Om de nu tycker att sex månader är för kort tid för att Erik ska få hjälp för sina problem vad ska han göra under tiden? Bita sönder sina händer?

Och Erik är förstås inte bara sin bakgrund och sina diagnoser. Han är utbildad målare och hoppas så fort som möjligt komma in på en byggutbildning där man får truckkort och erhåller licens för exempelvis ställningsbygge och våtrumsrenovering.

– Jag vill komma ifrån socialbidraget och börja arbetspröva men även mellan socialtjänsten och arbetsförmedlingen är det lätt att hamna mellan stolarna, säger han.

Mer läsning

Annons