Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år sedan Ivar slog till

/
  • Efter stormen den 12 december låg träden som ett plockepinn i skogen. Här en flygbild från Torps församling i Ånge kommun.

Den 12 december förra året drog stormen Ivar in över bland annat Medelpad. Den kraftiga vinden orsakade stora skador på skogen.
– Nu ser vi gärna att det är stormfritt de närmaste åren, säger Per Österberg, samordnare på SCA.

Annons

Bara drygt en vecka innan hade stormen Sven orsakat skador i Götaland och Svealand. Och i mitten av november hade Hilde svept över Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Natten mot lucia var det dags igen och vindbyar uppemot orkanstyrka noterades. Värst drabbat var återigen Medelpad och Jämtland. Drygt 8 miljoner kubikmeter skog fälldes den natten.

Enligt siffror från Svensk försäkring som kom i våras anmäldes 5114 skador i stormen Ivars spår. Den totala kostnaden för dess uppgick till 186 miljoner kronor.

Länsförsäkringar är det bolag som är störst i branschen. Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland, berättar att man fått ta emot 1300 skadeanmälningar som kostar närmare 70 miljoner kronor. Ivar i sig orsakade ingen höjning av försäkringspremien, men:

– När stormarna kommer så tätt kan det orsaka en premiejustering. Jag vet att man har aviserat om en höjning av skogsförsäkringen, framför allt när det gäller stormskyddet, säger Christoffer Jonsson.

Per Österberg är en av SCA:s tre stormsamordnare. Han menar att man först nu kan titta i backspegeln och se hur man klarade stormen. Sammantaget menar han att man kunnat hantera situationen bra.

– Vi har klarat av att hålla rätt virke till industrin och hålla en låg kostnadsnivå. Träden har klarat sig bra när det gäller virkesvärdet och det har gjort att nettot till skogsägare har hållits på en mycket bra nivå.

Privata skogsägare har prioriterats så att 1,7 miljoner m3 klarats av, enligt Österberg. På SCAs egen skog är man färdig först i slutet av 2015.

Och totalt sett är det stora mängder stormfällda träd som ligger kvar. Enligt en inventering som gjorde i höstas handlar det om drygt 1,2 miljoner kubikmeter gran i Västernorrland och Jämtland.

Niklas Åberg, konsulent på Skogsstyrelsen, berättar att man befarar att en stor andel av dessa granar riskeras att bli angripna av granbarkborren om de får ligga kvar i skogen till våren. Då sprider sig insekten ytterligare och 2016 räknar man därför med stora angrepp på frisk skog. Enligt en uträkning kan det handla om 2800 hektar granskog som drabbas.

– Det är mer än ett halvt års avverkning i Medelpad. Enorma värden riskerar att förstöras, säger Niklas Åberg.

Mer läsning

Annons