Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års sluten ungdomsvård för våldtäkt

Det blev strängt straff för den 17-åring som våldtog en ung kvinna vid Dyket i Njurunda.
Mannen som fyllt 18 år i häktet dömdes till ett års sluten ungdomsvård.

Annons
Våldtäkt var bara en av sammanlagt sex åtalspunkter son mannen stod åtalad för. Han åtalades även för misshandel, skadegörelse, hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman.
Att stå inför en domstol var ingen ny upplevelse för 18-åringen. Han förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som förra hösten till dagsböter för ett antal stölder.
I domen konstateras att det inte framkommit något som gör att han bör särbehandlas i påföljdshänseendet. 18-åringens återfall i allvarlig våldsbrottslighet sammantaget med det mycket höga straffvärde på de brott som han övertygats om gör att varken åtgärder inom socialtjänsten eller frivården kan anses tillräckliga och det bör därför anses finnas synnerliga skäl att bestämma straffet till fängelse.
Det samlad straffvärdet överstiger fyra års fängelse. Högsta domstolen har betonat att när det gäller ungdomar som inte nått myndighetsålder, fängelse bör förekomma endast i sällsynta undantagsfall. I praxis har synnerliga skäl för att döma personer under 18 år till fängelse ansetts föreligga enbart vid mycket allvarlig brottslighet. Straffet bör därför bestämmas till kortare tid än vad som följer av angivet straffvärde. Med dessa hänsyn dömer tingsrätten 18-åringen till ett års sluten ungdomsvård. Han ska även betala 125 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinna och ytterligare nästan 19 000 till dem han misshandlat. Kostnaderna för advokaterna på drygt 88 000 ska betalas av staten.
Samtidigt döms hans några månader yngre kompis till 10 månaders sluten ungdomsvård. Även han är trots sin ålder van att stå till svars inför en domstol. Han förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent
som i slutet av december för bland annat tre fall av misshandel till skyddstillsyn. Det totala straffvärdet för de brott han anklagades för.misshandel, grov misshandel och hot mot tjänsteman uppgår i vart fall enligt domstolen till 3, 5 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till fem av sina offer med 95 800 kronor. Kostnaderna för advokaterna om drygt 56 000 skal betalas av staten.

Mer läsning

Annons